Ook als groen niet je lievelingskleur is (al vind ik het best lekker fris en vrolijk!), kun je je huis met een paar simpele stappen al duurzamer inrichten. Tweedehands is natuurlijk een heel goed begin, en het zelf opknappen van gebruikte (of je eigen) meubels ook – en dat heeft veel voordelen! Onze duurzame lifestyle-expert Marieke Eyskoot deelt een paar tips waar je meteen mee aan de slag kan.
1 op de 4 mensen gaat naar de kringloopwinkel

Dé tip: ga voor tweedehands

Heb je iets nodig voor je huis? Kies dan tweedehands. Op Marktplaats, Facebook, op rommelmarkten, Koningsdag en in de kringloop zijn de mooiste items te vinden, die vaak veel specialer zijn dan iets nieuws. Deze tip ligt natuurlijk voor de hand, maar volgens ontwerper Louise Cohen gaat maar zo’n 1 op de 4 mensen naar de kringloopwinkel. En dat is best zonde, want daar is ongeveer alles te vinden. Daarbij staat het kopen van spullen bovenaan de lijst van onze impact op de wereld. We kopen zo veel nieuws, terwijl tweedehands heel slim is: het scheelt grondstoffen, energie voor de productie en het vervoer en natuurlijk geld. Het is vaak veel goedkoper! En misschien kan het nog voordeliger, door een meubel dat je al hebt een lik verf of zelfs andere plek te geven?

7 minuten

De kringloop is een goudmijn (als je even anders kijkt)

Louise probeert spullen als stoelen, bestek en bakjes die in de kringloop niet zo snel verkocht worden weer aantrekkelijk te maken, zodat we ze toch meenemen. Elk jaar brengen we met z’n allen ruim 125 miljoen kilo aan spullen naar de kringloop. Van alles wat er binnenkomt wordt maar 48% verkocht, bijvoorbeeld omdat mensen het niet willen hebben. De rest wordt gerecycled, en een deel (15%) gaat de verbrandingsoven in. Maar dit is vaak helemaal niet nodig: als we er een beetje ‘doorheen kijken’ zitten er nog heel mooie stoelen, tafels of kasten in verscholen. Deze tips helpen je hopelijk op weg ze een tweede leven te geven.

Tweedehands shoppen is vaak veel goedkoper

5x tips van Marieke

  1. Zie tweedehands meubels ook eens voor je in een andere kleur of juist geschuurd. Een beetje DIY’en kan wonderen doen! In dit blog geef ik tips om meubels milieuvriendelijk op te knappen, onder andere op het gebied van de verf, gereedschappen en restjes.
  2. Social media zoals Facebook staat vol met mogelijkheden: pagina’s waarin spullen worden weggeven, tweedehands in je buurt/ plaats en dat soort. Echt de moeite waard eens te bekijken (maar pas op: het kan gevaarlijk zijn, voor je het weet ben je úren door het aanbod aan het scrollen).
  3. Dit werkt natuurlijk voor meubels, maar een tweedehands vloer kan ook heel goed: wij hebben ooit een heel mooie houten vloer via Marktplaats uit een ander huis gehaald (massief eiken, 50 m2 voor 150 euro!).
  4. Ga voor kwaliteit: kies díe items waarvan je denkt dat ze lang meegaan en je ze lang mooi vindt.
  5. Bedenk van tevoren wat je nodig hebt en probeer je daaraan te houden: in kringloopwinkels is de kans groot dat je met een ‘schat’ thuiskomt die je echt niet kon laten liggen, maar nu vooral in de weg ligt omdat je er geen goede plek voor hebt (ik spreek helemáál niet uit ervaring ;)).

Opzoek naar meer duurzame inspiratie?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Dan krijg je elke week de leukste tips in je mailbox.