We gooien in Nederland elk jaar zo’n 34 kilo eten per persoon weg. Brood en deegwaren staan bovenaan, daarna zuivel, groente en fruit. Maar ook in onze keukenkastjes vinden we vaak nog weleens wat dat eigenlijk beter direct de vuilnisbak in kan, toch? Dat kan slimmer, zowel voor onszelf als voor de aarde. Onze duurzame lifestyle-expert Marieke Eyskoot heeft tips voor wat de keuken inkomt, en eruit gaat.

Dit doen wij thuis

Mijn man en ik koken elke zondag uitgebreid, en dan voor een groot deel van de week. We vullen de hele oven, met groenten, gerechten, vleesvervangers, wat er allemaal maar in past. Dan hoeft hij maar één keer aan, en gebruiken we de energie goed. Als we klaar zijn, maken we met de restwarmte nog weleens (plantaardige) tosti’s, of we zetten de deur open, zodat wij er in elk geval nog plezier van hebben. Dit scheelt kosten, omdat we niet steeds door de week heen de oven aanzetten voor maar één maaltijd. We besparen geld, en ook tijd, want op veel avonden kunnen we wat we gekookt hebben gebruiken als basis, voor maaltijden, soepen, salades, van alles. En het scheelt afval, omdat we in een keer grote hoeveelheden maken, van de hele groenten. In de oven wordt ook de steel van de broccoli heerlijk!

'In Nederland belanden elke dag bijna 10 miljoen boterhammen in de prullenbak'
Marieke Eyskoot | Duurzame lifestyle-expert

Er zijn natuurlijk allerlei manier om duurzaam met je keuken om te gaan. Want wat gebeurt er eigenlijk met de 1,5 miljoen keukenkastjes die elk jaar in Nederland worden vervangen? Toen ons huurhuis werd gerenoveerd vroeg ik me dat af – in deze video ga ik met duurzaam ondernemer Simon op stap, die keukens oogst en recyclet.

Maar gelukkig is er van alles wat je zelf kunt doen voor een duurzamere keuken, zonder hem te verbouwen (al is dat ook tof!). Onderstaand een paar tips: 

In je kastjes

1. Houd overzicht
Probeer je kastjes (en koelkast) overzichtelijk in te delen. Zet de producten met een houdbaarheidsdatum goed in het zicht, zodat ze niet achter in je voorraadkast verdwijnen. Check regelmatig wat er allemaal staat, zo weet je wat je hebt en voorkom je dat je teveel koopt of dingen moet weggooien. Het klinkt allemaal zo simpel, maar dit is ook echt een tip aan mezelf: zo’n duidelijk ingedeelde voorraadkast met labels en potten is nog een doel…

2. Eet één week zoveel mogelijk uit je kastjes 
Eet eens een hele week zoveel mogelijk met alleen wat jullie in de keukenkastjes hebben. Leuk en goedkoop om te doen, en het ruimt lekker op!

 

Bij het boodschappen doen

3. Kijk eerst wat je huis hebt
Kijk dus eerst even wat je nog in huis hebt. Niks zo zonde als vier halfopen pakken rijst en drie aangebroken pakken (haver)melk. En eet even wat voor je de deur uit gaat :)

4. Probeer minder te kopen
Koop minder, alleen wat je echt gaat opeten of kan bewaren. Vaak zijn we onterecht bang om te weinig te hebben, en kopen (en koken) we te veel. Hoe vaak komt het voor dat je écht niks in huis hebt?

5. De houdbaarheidsdatum is belangrijk, maar gezond verstand ook
Let op de houdbaarheidsdatum, maar gebruik ook je eigen slimme verstand. Ongeveer een derde van de wereldwijde voedselproductie wordt verspild voor het op ons bord terecht komt. Dat heeft veel oorzaken, maar een ervan is de Tenminste Houdbaar Tot-datum die erop is beland. Die data worden volgens het Voedingscentrum vaak veel te kort gesteld of zijn zelfs overbodig, zoals bij bijvoorbeeld pasta, rijst en meel. Door die datum is niemand verantwoordelijk als het niet meer goed was, maar hij zorgt er ook voor dat je het voedsel op een gegeven moment onnodig weggooit en nieuwe gaat kopen. Kijk ernaar, ruik eraan, proef het. Dikke kans dat het nog oké is (dit geldt trouwens vaak ook voor verzorgingsproducten). Weer wat voedsel gered!


Er zijn natuurlijk nog veel meer keukentips, die komen zeker ook aan bod. Voor nu hoop ik dat je hier wat mee kan, en vooral: eet smakelijk!

x Marieke

Geschreven door
Marieke Eyskoot
Datum