De meeste mensen beginnen in het voorjaar aan grote schoonmaak- en opruimacties, maar de lente leek dit jaar aan onze neus voorbij te gaan. Binnen een week stapten we van wollen truien over op luchtige zomerjurkjes. Met alle bijbehorende chaos in mijn kledingkast van dien, want ik was allesbehalve voorbereid op deze plotselinge seizoenverandering. Dus toen deze week de grootste zomerstorm ooit losbarstte en bomen links en rechts het lootje legde, besloot ik mijn kledingkast in te duiken om orde op zaken te stellen.

Haal alles uit je kast

Omdat we 80% van de tijd maar 20% van onze kleding dragen, waren we bij hetkanWEL een paar weken eerder voor de tweede keer aan de #haalallesuitjekast challenge begonnen. Hierbij halen we alles uit onze kast en gaan we net zo lang door tot we alle kledingstukken een keer gedragen hebben.

Terwijl de dikke coltruien nog op de plank lagen, moest ik graven naar een T-shirt met korte mouwen die ik bij een donkere broek droeg. Er was weinig zomers aan. Maar zelfs toen ik mijn kast zomerproof had gemaakt, brak het zweet me uit. Want terwijl de teller bij de vorige challenge (in de winter) na 27 dagen pas tot stilstand kwam, begon ik deze keer al na 15 dagen te sputteren. Niet omdat ik door al mijn kleding heen was, maar omdat ik niet goed wist wat ik met de resterende collectie aan moest. Het waren niet mijn favoriete stukken. Of eigenlijk: ik wist niet goed hoe ik ze moest dragen.

Ga je online tweedehands kleding shoppen? Weet wat je zoekt!

Shoppen in je eigen kast

De ernst van de situatie begon tot me door te dringen: ik was het schoolvoorbeeld van de mensen die 80% van de tijd maar 20% van mijn kleding droeg. En dus besloot ik hulptroepen in te roepen in de vorm van een kaststyliste. Samen ‘shopten’ we de sterren van de hemel in mijn eigen kast waar zij feilloos de stukken uithaalde waar ik ernstige twijfels over had, maar die zij prachtig vond.

'Je moet letten op het lijnenspel en de verhoudingen,' tipte ze me. De broek die ik wat vormeloos vond, werd heel elegant met een topje die een ronde onderkant had. Het jasje dat op mijn heupen viel, stond fantastisch bij een spijkerbroek, maar niet bij die jurk die op de knie eindigde. De culotte met korte pijpen werd een elegante outfit voor een etentje met een paar blauwe hakken eronder. En met een gestreept vestje over een jurk creëerde ze taille door alleen het middelste knoopje dicht te doen waardoor ik me een stijlvolle Française voelde.

‘Al die kledingstukken waar ik mopperend naar gekeken had, kregen na de herindeling een tweede leven’
Wyke Potje | Columnist

Laat een beetje huid zien

'Je moet ook altijd wat huid laten zien,' was haar tweede tip. En dus rolde ik mijn broekspijp op bij een hoge open schoen en schoof ik de mouwen omhoog van een hoog sluitend truitje. En dan was er nog de kwestie van schoenen, want die konden je hele outfit maken of breken. 'Deze gympen sluiten te hoog waardoor je benen onder dat rokje korter lijken,' concludeerde ze stellig. Ze trok schoenen uit mijn kast, die ik al jaren amper had gedragen. 'Kijk, dan kan je beter deze aantrekken.' Tevreden keek ik naar mijn spiegelbeeld.

Ik voelde me de elegantie zelve en kreeg bovendien een herwaardering voor mijn eigen smaak. Want al die kledingstukken waar ik mopperend naar gekeken had, kregen een tweede leven. Ik bleek een goed oog te hebben voor detail en kwaliteit: de mouwinzet, het lijnenspel, de kleuren, de figuurnaad, de asymmetrische halslijn, de subtiele print. Ik hield van simpel, minimalistisch bijna, en elegant, maar wist de combinaties niet altijd even goed te maken.

In een middag waren er nieuwe setjes gecreëerd, had ik een duidelijke stapel die weg kon (als het niet lekker zit, doe het dan weg) en wist ik waar de gaten zaten in mijn collectie. Zo was mijn lievelingstopje echt aan vervanging toe en dus klapte ik mijn laptop open: tijd om te struinen op tweedehands kledingsites, want daar was vast iemand die dezelfde top in betere staat te koop aan bood.

5x tips om te slagen op tweedehands kledingsites

Om nou niet weer je hele kast vol te shoppen met kledingstukken waarvan je niet zo goed weet wat je ermee moet, 5 tips om te slagen op tweedehands kledingsites: 

  1. Weet wat je zoekt en laat je niet verleiden tot iets anders. Want ook tweedehands kledingsites, zoals Marktplaats en Vinted of Next Closet en Vestiaire Collective in het duurdere segment, proberen je te verleiden meer te kopen dan je van plan was. En als dat iets is wat helemaal perfect bij jou past, is dat een ding. Maar vaak is het iets wat je bij nader inzien al had (en dus mooi vindt). Bij twijfel: eerst even aanklikken als favorieten, dan kan je er nog even over nadenken en het item makkelijk terugvinden. Ben je echt helemaal verliefd? Koop het dan meteen.
  2. Je kan je zoekopdrachten labelen en opslaan, bijvoorbeeld ‘paperback broek’ of ‘Armed Angels’ en ‘maat 38’. Op die manier zie je elke keer als je weer naar de zoekbalk terugkeert hoeveel nieuwe items er in die categorie zijn toegevoegd. Hoe specifieker, hoe overzichtelijker het blijft.
  3. Filter dan ook gelijk op maat. En in dit geval is ‘less’ heel vaak niet ‘more’. Oftewel: bij twijfel kan je beter een maatje te groot hebben dan een maatje te klein, want innemen of korter maken is makkelijker dan uitleggen of verlengen. Het helpt als je bij je favoriete merken weet welke maat je hebt.
  4. Heb geduld. Want ook al is de keuze reuze, het kan even duren tot jouw gewilde item in jouw maat voorbijkomt. Het is daarom slim om een verlanglijst te hebben (bijvoorbeeld op Pinterest of een mapje met foto’s op je telefoon), zodat je geduldig kan afwachten tot het gewilde kledingstuk een jaar of wat later weer online verschijnt.
  5. Let op waar je kledingstuk vandaan komt, want hoewel vervoer niet de grootste impact maakt, maakt het wel degelijk uit of je item uit Zuid-Spanje moet komen of uit Nederland (of zelfs jouw eigen stad). Probeer daar dus rekening mee te houden. Je kan in de zoekbalk + jouw woonplaats intypen achter je zoekterm, waardoor je alle items die onder jouw zoekopdracht vallen krijgt die je -na aanschaf- met de fiets kan halen.