1. Geen plastic boodschappentas meer
Sta je in de supermarkt en ben je weer je eigen boodschappentas vergeten mee te nemen? Ja, dan kies je er toch vaak voor om een plastictas aan te schaffen. Probeer jezelf voordat je boodschappen gaat doen, bewust te maken van wat je nodig hebt om boodschappen te gaan doen. Houd de textiele tassen vlak bij de voordeur, zodat je deze makkelijk mee kan nemen voor je de deur uitgaat. Milieu Centraal laat weten waar je nog meer op kan letten.
2. Vermijd eenmalig gebruik van plastic
Als je een rondje door je huis maakt, zal je merken hoeveel plastic je in huis hebt en hoeveel daarvan je na één keer gebruiken al weggooit. Bedenk hoe je handige wissels kan maken in je consumptie van wegwerpplastic.
Voorbeelden:
Van grote plasticflessen wasmiddel naar wasstrips
Van plastic tandenborstels naar houten -borstels
Van wegwerp scheermesjes naar een roestvrijstalen scheermes met opzetmesjes
Van plastic (en papieren) rietjes naar metalen of glazen rietjes
Van plastic theezakjes naar losse thee
Voedingsverpakkingen zijn met name lastig, aangezien veel producten in plastic verpakt worden. Vooral bij de grote winkelketens is dit het geval. Als je meer lokaal koopt, merk je gelijk dat er minder plastic om bijvoorbeeld groenten en fruit zit. Als je in je textiele boodschappentas dan nog kleine groentezakjes meeneemt, kan je daarin je eten meenemen naar huis. Daarnaast bestaan er nog speciale bulkwinkels waarbij je, de naam zegt het al, al je voeding in bulk kan aanschaffen. Neem dan zelf herbruikbare bakjes mee of grote glazen voorraadpotten om deze daar te vullen met granen, zaden, specerijen en meer.
3. Eco to go!
Onderweg even een frietje en een flesje drinken halen. Vaak bevatten deze to-go producten plastic. Soms zie je dit niet helemaal, want dan zit het verstopt tussen twee stukjes karton of lijkt het plastic op karton of papier. De keuze is er natuurlijk om geen frietje of drinken te halen, maar in de praktijk loopt het soms anders. Wat een goede optie is, is om in je dagelijkse tas een herbruikbaar bakje en -drinkfles of mok mee te nemen. Op deze manier ben je ook nog eens goedkoper uit, omdat je niet extra hoeft te betalen voor het statiegeld dat sinds juli 2023 verplicht is om over wegwerpbekers en -bakjes te betalen.
4. Herken greenwashing
Ga goed na bij welk bedrijf je producten koopt. Verspreidt dit bedrijf reclames waaruit blijkt dat deze goed is voor de aarde, maar lijken deze iets te mooi om waar te zijn? Vaak is dat dan ook het geval. Daarnaast zijn zogenoemde duurzame labels die bedrijven (beweren te) hebben, ook niet altijd duurzaam. Woorden zoals ‘duurzaam’, ‘groen’, ‘eco-friendly’ of ‘sustainable', worden daarbij veel gebruikt bij producten zoals kleding en wasmiddelen. Terwijl hier in de producten en/of in het productieproces veel onafbreekbare producten, waaronder plastic worden gebruikt. Bekijk op Greenwash.com welke merken aan greenwashing doen.
5. Dan zijn er nog de micro- en nanoplastics…
Met het blote oog zijn ze soms niet eens te zien, maar deze microdeeltjes van plastic vervuilen het milieu snel in kleine beetjes. Ze zitten onder andere in cosmeticaproducten. Ja, datgene dat je misschien wel elke dag op je huid gebruikt. Uit een onderzoek van de Plastic Soup Foundation (2022) bleek dat er microplastic in 87% (!) van verzorgingsproducten zit.
Zelf checken of je producten plastic bevatten? De Plastic Soup Foundation heeft een handig zoekmiddel, waarmee je kan controleren welke producten in de winkel microplastics bevatten. Met de app ‘Beat the Microbead’ kan je je producten scannen. Als het product in de datalijst van de app voorkomt, vertelt deze je of het veel, een beetje of geen microplastics bevat. Je kan het product ook toevoegen aan de data van de app. Zo help je mee aan meer informatie die anderen weer kan helpen tijdens het shoppen van hun cosmetica.
Wist je dat...
...er elk jaar ongeveer acht miljoen ton plastic in de oceanen belandt? Om mensen bewuster te maken van de gevolgen van hun plastic consumptie, is het intitiatief ‘Mei Plasticvrij’ het leven in geroepen. In het teken van dit initiatief publiceren we dit artikel om mensen te inspireren om te minderen (of zelfs compleet te stoppen) met het gebruiken van plastic en hen bewust te maken van waar allemaal plastic in zit. Wil je meer informatie over Mei Plasticvrij? Klik hier. Wil je meer inzicht in het plasticgebruik? De Plastic Soup Foundation zet wat cijfers voor je op een rij.
