Bij de kassa in de supermarkt aankomen met een mandje of karretje vol plastic verpakkingen – het komt je vast bekend voor. Producten in plastic verpakkingen vermijden is bijna niet meer te doen in een reguliere supermarkt. Maar wat kunnen we zelf tóch doen om minder plastic afval te creëren? Je leest het hier!

Welke keuze maak jij?

Bier in blik of fles; groenten van de groenteboer of supermarkt; en een herbruikbare koffiebeker of toch een wegwerpbeker. Welke keuze maak jij op het gebied van plastic verpakkingen, recyclen en hergebruik?

Per dag gebruiken we vier plastic verpakkingen per persoon!

Waar gebruiken we plastic verpakkingen voor?

In Nederland gebruiken we per dag ongeveer vier plastic verpakkingen per persoon. De voedingssector draagt hier het meeste aan bij; 44 procent van het plastic wordt namelijk gebruikt voor verpakkingsmateriaal van eten en drinken. Dat is een groot aandeel, wat dus ook betekent dat we in deze sector de meeste (milieu)winst kunnen behalen!

Hoe kan je minder plastic verpakkingen gebruiken?

Dat vraag je je misschien af! Er zijn vijf dingen die je gemakkelijk zelf kunt doen:

  • Boodschappen in glazen potten;
  • navullen;
  • een broodje uit het vuistje óf een eigen netzakje;
  • groenten van de (lokale) groenteboer;
  • gooi je verpakking in de juiste bak.

1. Boodschappen in glazen potten

Heb jij wel eens van een online verpakkingsvrije supermarkt gehoord? Het is eigenlijk precies zoals de melkboer vroeger! Je kunt boodschappen laten bezorgen in glazen (weck)potten. Misschien denk je nu: Huh, maar boodschappen laten bezorgen is toch juíst niet goed?! Maar er is nagedacht over een circulair systeem! Je levert de potten in en deze worden gewassen en opnieuw gevuld. Uiteindelijk is dat duurzamer, als de pot vaak genoeg wordt gebruikt!

Bovendien zit er een ander groot voordeel aan het gebruik van glazen potten in de keuken: het werkt anti-mot! Heb je last van motten in je huis? Als je zo veel mogelijk etenswaren (ook kruiden) in potten bewaart, zullen ze je keuken steeds minder aantrekkelijk vinden.

2. Navullen

Als je boodschappen groter inslaat, kun je producten zoals pasta's, rijst en kruiden allemaal navullen. Zeker als je gebruik maakt van glazen potten! Heb je er ook wel eens aan gedacht om dingen zoals handzeep en douchegel groter in te slaan, en later bij te vullen? Je zou bijvoorbeeld een jerrycan handzeep van 5 of 10 liter kunnen kopen. Daar doe je een aantal maanden (of zelfs jaren mee) en het bespaart tientallen plastic zeepflesjes!

3. Een broodje uit het vuistje óf een eigen netzakje

Het is eigenlijk een musthave geworden: áltijd een netzakje voor brood, groenten en fruit bij je hebben. Haal je wel eens een lekker croissantje of kaasbroodje to go als je langs een supermarkt komt? Neem deze dan uit het vuistje in plaats van in een plastic zakje. Je eet het toch meteen op ;)

Wil je nooit meer een boodschappentas hoeven kopen? Zorg er dan voor dat je altijd een extra tasje hebt voor de rest van je boodschappen! Vouw het klein op en bewaar 't in een vakje in je favoriete rugzak, jaszak of handtas.

4. Groenten van de (lokale) groenteboer

Daar wordt veel minder plastic voor de producten gebruikt dan in de reguliere supermarkt. En het is vaak ook nog eens goedkoper! Bovendien support je de lokale ondernemers door bij de groenteboer in de buurt te kopen - daar houden we van.

5. Gooi je verpakking in de juiste bak

Scheid je afval zorgvuldig, op de manier waarop dat in jouw gemeente gebeurt. Glas in de glasbak, kleding in de kledingcontainer en ga zo maar door. Zo kunnen alle materialen het beste opnieuw worden gebruikt en verspillen we met z'n allen zo min mogelijk. En vergeet niet: composteren kun je leren!

Van plastic soep tot minder afval weggooien!

Nog meer opsteken over plastic? Wat weet jij bijvoorbeeld over 'plastic soep'? En wat denk je dat de Top 10; 'meest gevonden plastic voorwerpen' aan de kust zijn? En ben je nu helemaal gemotiveerd om minder afval weg te gooien? 'Maak de Switch!' Een leuke uitdaging in de Week Zonder afval van Milieu Centraal