Heb je de presentatie van onze columnisten Wyke en Asceline bijgewoond op het BinnensteBuiten Festival? Dan weet je natuurlijk van dit top stappenplan naar een duurzamer leven! Als je er niet bij kon zijn; hier staan ze op een rij!

Zo doe je het!

1. Neem jezelf onder de loep:

Vlees eten is minder duurzaam dan vliegen. Spullen kopen als electronica is minder duurzaam dan kleding kopen. Maar dit is niet in beton gegoten. Als je vegan bent, maar vaak het vliegtuig neemt is de impact juist andersom. Net als wanneer je elke week een kledingstuk koopt, maar 10 jaar met je mobiel doet. Dus neem jezelf en je koop-, eet-, energieverbruik- en andere gewoonten onder de loep en bedenk 'welke gewoonten hebben veel impact in mijn leven?'. 

 

2. Quick wins:

Nu je in kaart hebt gebracht waar de meeste milieu impact zit voor jezelf, kun je voor je zelf thema’s bepalen. Bijvoorbeeld korter douchen of zelfs koud douchen. Minder vaak een nieuwe mobiel kopen. Je eigen tas meenemen naar de winkel en met de fiets boodschappen doen. Zo bespaar je niet alleen het milieu, maar ook geld!

 

 

3. Eén thema:

Kies één thema waar je mee wilt beginnen. Als je met alle stappen die je jezelf ten doel hebt gesteld tegelijkertijd begint, hou je het niet vol. Kies als eerste ook iets wat je makkelijk op te brengen vindt. Als je een echte fashionista bent, is minder kleding kopen niet het handigste thema om mee te beginnen. Als het eerst gekozen thema lukt, pak je er een ander thema bij.

 

4. Maak het concreet:

Maak je thema’s concreet. Dus niet ‘Ik wil minder douchen’, maar ‘Ik ga 3 minuten douchen in plaats van 10 minuten per keer’. ‘Ik ga 1 dag in de week geen vlees eten’. ‘Ik ga eerst een week nadenken voordat ik de broek koop’, want de meeste van onze kledingaankopen zijn impulsaankopen.

 

5. 40 dagen:

Houd het 40 dagen vol! Zie het als een challenge en bouw voor je begint een escape in voor jezelf (‘Lukt het niet, dan…..’). Dan houdt je het makkelijker vol. Maar je zult zien dat je de escape vaak niet nodig hebt, want na 40 dagen is je brein opnieuw geprogrammeerd en weet je niet beter meer. 

 

En wees niet te streng voor jezelf. Als je eenmaal besloten hebt vegan te eten en je hebt een keer zin in een broodje kaas, gun jezelf dat dan een keertje.