Maandenlang verlangde ik naar de zon. Elke keer als ik ’s ochtends mijn gordijnen opentrok, hoopte ik op licht, maar zag ik slechts mijn eigen spiegelbeeld dat me vanuit een groot zwart gat hoopvol aanstaarde. Tot twee weken geleden de zon zich ineens weer liet zien en ik me direct lichter en gelukkiger voelde.

Ik maakte er meteen gebruik van. Tijdens mijn ochtendwandeling zag ik de zon opkomen. Daarna dronk ik een kop koffie buiten op het bankje achter mijn huis en ik draaide mijn bureau zo, dat de zon op mijn gezicht scheen. Het leven lachte me toe. Tot ik dromerig naar buiten keek en zag hoe er zich op mijn ramen een soort mozaïek van viezigheid had gevormd. De zon die alles mooier maakte, legde meteen ook de verwaarlozing van mijn huis in donkere tijden bloot. Ik zuchtte en wist wat me te doen stond; het was tijd voor de lenteschoonmaak. 

De vergankelijkheid van het resultaat

Van nature ben ik een wat luie schoonmaker. Dat komt door de vergankelijkheid van het resultaat. Als ik na 3 uur driftig boenen, poetsen en schrobben volledig uitgeput naar mijn blinkend schone huis kijk, maken mijn kinderen en huisdieren er direct weer een puinhoop van. Schoenen vol zand worden in de hal uitgetrokken, kinderen en vriendjes rauzen als een soort sprinkhanenplaag door mijn ijs- en voorraadkast en binnen de kortste keren liggen er overal borden en glazen. De hond maakt daar dankbaar gebruik van en zoekt fanatiek naar kruimels en korstjes, terwijl de katten allemaal tegelijk hun wintervacht loslaten op mijn net gezogen bank. Op z’n zachts gezegd; ik word daar niet zo gelukkig van.

Zonder chemicaliën en plastic

Van de lente schoonmaak daarentegen kan ik wel genieten. Ik doe het namelijk niet tussen de bedrijven door, maar maak er echt een project van waar ik de tijd voor neem. Ik heb daarbij altijd twee doelen: aan het einde van de dag moet alles schoon zijn, zonder dat ik chemicaliën en plastic gebruik. En alle overtollige rommel moet gescheiden mijn huis uit. 

Agressieve middelen

Jaren geleden zwoor ik alle chemische schoonmaakmiddelen af, omdat die niet alleen het vuil uit mijn huis, maar ook de huid op mijn handen op agressieve wijze aanpakten. Onderzoekers van de Universiteit van Bergen concludeerden ook dat het gebruik van schoonmaakmiddelen, in de vorm van een spray, net zo schadelijk voor je longen zijn als het roken van een pakje sigaretten per dag. Dan krijgt blinkend schoon ineens toch wel een iets minder frisse bijsmaak. Toen het tot overmaat van ramp ook nog duidelijk werd, dat sommige schoonmaakmiddelen, zoals schuurmiddel, allesreiniger en afwasmiddel vol microplastics zaten, was ik helemaal om.

Van de lente schoonmaak maak ik echt een project waar ik de tijd voor neem
Asceline Groot

Het slim combineren van duurzame ingrediënten

Maar wat gebruik ik dan wel? Nou eigenlijk bijna niets. Dat maakt het zo lekker gemakkelijk. Online bestel ik natuurazijn, baking soda (waar je koekjes mee kunt bakken), soda (waar je absoluut geen koekjes mee kunt bakken), alcohol, groene zeep, citroenzuur en etherische olie. Door deze middelen slim te combineren, maak je alles wat je nodig hebt. Van allesreiniger (groene zeep met water in een spuitfles), schuurmiddel (baking soda, een beetje groene zeep en een paar druppels water) tot glasreiniger (azijn, groene zeep en water). Doodeenvoudig en zo klaar. Verder heb ik een oude sprayflacon, een emmer, katoenen doekjes, een dweil, een stofzuiger en schuursponsjes van kokosvezel en dat is alles wat ik nodig heb om mijn huis te ontdoen van al het wintervuil. Spullen, die ik niet meer nodig heb, verzamel ik in drie zakken; verkopen, weggeven en weggooien. 

En deze week gaat het gebeuren. Ik heb er een paar uur voor ingepland en mijn kinderen verteld dat zij – en hun vriendjes – die dag even bij iemand anders moeten gaan spelen. Dan kan ik nog net iets langer van het resultaat genieten, want soms moet je jezelf gewoon iets gunnen.

BinnensteBuiten en het platform hetkanWEL delen hun missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om op een toegankelijke manier bewuster te leven. Wyke en Asceline gidsen ons in de vorm van een tweewekelijkse  column door de de wereld van duurzaamheid.