Met Moederdag geven we graag bloemen en dat is superlief. Zo’n bos lijkt vrolijk, maar is dat niet per se. Snijbloemen komen lang niet altijd uit Nederland, maar van ver en worden vaak met behoorlijk wat chemicaliën gekweekt. Op zoek naar een duurzamer alternatief (wat ook nog eens lang meegaat)? Onze duurzame lifestyle-expert Marieke geeft tips!

Ga voor betere bloemen of een plant

Behalve de afstand die bloemen afleggen en de chemicaliën die vaak gebruikt worden, hebben de mensen die de bloemen telen het regelmatig zwaar en krijgen ze niet veel betaald (al wordt dit gelukkig wel iets beter).Vervolgens worden de bloemen afgesneden voor eenmalig gebruik en heb je er maar kort plezier van… Is een wegwerpproduct eigenlijk het leukste cadeau? Je kan ook gaan voor lokale, biologische en fair trade gecertificeerde bloemen in het seizoen, pluk ze uit je eigen tuin of beter nog: kies een mooie, vaste plant die wel lang meegaat. 

Waarom kiezen voor biologisch?

Onze duurzame lifestyle-expert Marieke bezoekt kwekers Marion en Casper en neemt een kijkje bij ondernemer Liedewij. Zij kweken uitsluitend bloemen en planten zonder chemicaliën. Waarom is dat zo belangrijk? 

Bekijk de video

Samen herinneringen maken

Misschien hoeven het geen spullen te zijn? Geef jezelf eens weg: als oppas, filmdate, klus-hulp, masseur of tafelgenoot… Je bent veel waard! Organiseer een mooie wandeling of geef alle complimenten die je kan bedenken op een briefje. Een wat groter cadeau kan een belevenis zijn, zoals een nachtje weg, theaterbezoek, een natuuractiviteit of ander fijn uitje. Tijd samen en herinneringen maken – zó bijzonder.

Ga zelf aan de slag

Iets zelfgemaakts is altijd goed. Zakjes gedroogde lavendel of groente en fruit uit eigen tuin (of vensterbank of balkon). Zelfgemaakte koekjes, cake, jam of augurken. Een collectie van je lievelingsliedjes, een zelfgebreide sjaal, een foto in een DIY-lijstje. Een kaars van restjes kaars of een stekje van je mooiste plant. Er is vast iets wat jij kan en waar je haar heel blij mee maakt.

Heel vaak Moederdag

Een abonnement blijft steeds geven! Verras je mama met eerlijke chocolade in de brievenbus, een keuze uit mooie boeketten droogbloemen of steeds de nieuwste luisterboeken. Zo is het heel vaak Moederdag!

Waardebon of goed doel

Waardebonnen zijn ook fijn, dan kan iemand zelf iets uitzoeken. Een bioscoopbon, een cadeaukaart voor fair fashion, voor duurzame planten of een boek. Houdt ze veel van dieren? Adopteer dan bijvoorbeeld een schaap of red een legkip. Een donatie aan een organisatie in de vorm van een geit voor een gezin in een ontwikkelingsland of schoolboeken voor een kansarm kind kunnen ook een mooi cadeau zijn voor mama’s, verzorgers of bonusmoeders zijn.

Kies voor bewust

Wil je graag iets tastbaars geven, ga dan voor bewuste cadeaus als je kan. Koop fair trade en/of biologisch, presentjes van duurzame merken of winkels, kwaliteit boven kwantiteit en liever geen prullaria, hebbedingetjes of andere troepjes die niemand eigenlijk echt wil hebben. Kijk bijvoorbeeld eens rond in de webshop van Bijenstichting, Vogelbescherming of Natuurmonumenten.

Fijne Moederdag allemaal!