In mijn kinderhoofd begon het nieuwe jaar altijd in september. De vakantie was voorbij, school begon weer en we keerden terug naar een vaste structuur, waarbij we op tijd naar bed moesten en pannenkoeken en patat werden ingeruild voor gezonde maaltijden vol groenten.

Terug naar school

Toch keek ik altijd uit naar deze ‘jaarwisseling’. De zomers leken in die tijd nog eindeloos te duren en na weken van lanterfanten en doelloos hangen, vond ik het heerlijk om mijn vriendinnetjes weer te zien en samen het schoolplein onveilig te maken met onze luidruchtige spelletjes en gesprekken. Terwijl de dagen in rap tempo korter werden, zakte ik langzaam terug in een vertrouwd ritme van school, sporten en gitaarspelen.  

Werk en vakantie lopen door elkaar heen

Hoe anders is dat in mijn volwassen leven, waarin de zomers nog zelden eindeloos lang lijken en de dagen waarop ik doelloos rondhang of lanterfant op één hand te tellen zijn. Als freelancer vind ik het lastig om echt volledig te ontkoppelen en dus lopen vakantie en werk regelmatig door elkaar heen. Zo kan ik aan het einde van een bergwandeling nog even wat mailtjes beantwoorden of in het bos mijn telefoon tevoorschijn trekken om wat spontane werkideeën te noteren voor later.

Uitpuilende mailbox

Dit jaar besloot ik het anders aan te pakken. Voor het eerst sinds lange tijd liet ik mijn laptop thuis om ongestoord van mijn welverdiende vrije tijd te kunnen genieten. Met alle gevolgen van dien, want eenmaal terug wachtte er een uitpuilende inbox en had het werk zich opgestapeld tot ver buiten de randen van mijn eerste dag terug.

Ben jij ook minder duurzaam in de vakantie?

Ik had dan ook moeite om mijn ritme weer te vinden en terug te keren naar mijn dagelijkse routine. Dat gold niet alleen voor werk trouwens, maar ook voor yoga, meditatie, zelf koken en weer wat bewuster consumeren. Want stiekem had ik ook die teugels tijdens mijn vrije dagen laten vieren en stapelde het plastic afval uit de supermarkt zich bijvoorbeeld al weer op in mijn keuken.

Vakantiegevoel vasthouden | Foto: Pexels

Haalbaar to-do-lijstje

Daarom verdiepte ik me in het fenomeen van de post-vacation-blues, zoals dat zo mooi heet. En ging ik op zoek naar manieren om die overgang van het losse vakantieleven naar het duurzame ritme van alledag zo soepel mogelijk te laten verlopen. Want net als bij het ‘echte’ nieuwe jaar heb ik de neiging om me op grote grote projecten te storten en met overambitieuze to-do-lijstjes aan de slag te gaan, die verre van haalbaar zijn.

Maak kleine stappen

Wat me bij twee belangrijke lessen brengt. Eén, neem kleine stappen, want alleen zo houd je het vol. De overgang van non-stop op het strand liggen naar vijf keer in de week sporten is te groot. Net als de overstap van restaurants, afhaaleten en dagelijkse ijsjes naar drie keer per dag een verse maaltijd uit eigen keuken waarmee je die vakantiekilo’s ook nog kwijt wil raken. Het werkt niet.

Altijd een vakantiegevoel

En twee, in het verlengde daarvan, neem de tijd en plan die tijd ook echt in. Want waarom zou je jezelf gek maken door op dag één al tot over je oren in het werk te zitten? Voordat je het weet zeg je die afspraak met vrienden af, omdat je nog even iets moet afmaken. Terwijl we die vakantievibes juist kunnen vasthouden door de broodnodige ontspanning. Een avondje buiten slapen onder de sterren, een bar-b-q met vrienden of een avondduik in zee doen echt wonderen. Net als het aanlaten van je out-of-office reply als je stiekem al weer terug bent. Ik wens iedereen een langzame start toe met dagen vol nieuwe avonturen en ontdekkingen waarmee je dat vakantiegevoel -ook tijdens je werk- nog even kan vasthouden. Een gelukkig en duurzaam nieuwjaar! Maak er iets moois van.

BinnensteBuiten en het platform hetkanWEL delen hun missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om op een toegankelijke manier bewuster te leven. Wyke en Asceline gidsen ons in de vorm van een tweewekelijks column door de de wereld van duurzaamheid.