Hoe bewust we ook leven, het is een keer tijd om te gaan – of we moeten afscheid nemen van onze geliefden. Moeilijk om over na te denken, maar toch goed om soms bij stil te staan. Om daardoor meer te genieten van het nu, maar ook om te bedenken hoe je het graag zou willen. Duurzame lifestyle-expert Marieke geeft tips voor een groene uitvaart, die mooi is voor jou en de aarde.

Duurzame kist

We staan er niet zo bij stil, maar eigenlijk begraven we met onszelf ook allerlei troep. Gewone grafkisten zijn vaak behoorlijk vervuilend. Ze zijn vaak van spaanplaat, en die platen zijn allemaal aan elkaar gelijmd. Er gaan dus liters chemisch spul de aarde in, ook doordat de buitenkant vaak gelakt is. De binnenkant wordt nogal eens bekleed met polyester (eigenlijk: plastic) stof, en dan heb je nog allerlei metalen spijkers en handvaten. Is de kist van massief (onbehandeld) hout, dan scheelt dat lijm, maar dan is hij wel een stuk zwaarder, wat door het vervoer meer uitstoot betekent (en de bomen hebben er jaren voor moeten groeien).

Het kan gelukkig ook anders. In het item zie je een kist van mycelium (het ondergrondse stelsel van paddenstoelen): die breekt snel af, en voedt de aarde. Zo kan er uit het einde nieuw leven ontstaan. Er zijn ook rieten of gevlochten manden, kisten van karton en/of lijkwades, die allemaal als voordeel hebben dat ze minder schadelijk zijn voor de natuur, afbreekbaar en licht.

Groen grafmonument

Er zijn ook groene alternatieven voor de grafsteen, zoals een onbehandelde zwerfkei, een houten paal of kruis, een boom op de plek van het graf of zelfs een hergebruikte natuurstenen grafsteen, als daar afstand van is gedaan. Deze kan in de oude stijl blijven of bewerkt worden, wat toch grondstoffen scheelt. Allemaal manieren om minder impact te maken en op een mooie manier afscheid te nemen.

Natuurbegraafplaats in het bos

Op steeds meer plekken kun je terecht op een natuurbegraafplaats. Deze zijn meestal in groene gebieden, bijvoorbeeld in een bos of bij een stuk heide. Een kei, paaltje of boomschijf markeert de laatste rustplaats, die je vaak zelf kunt uitzoeken. De kist is natuurlijk, en de rest van de uitvaart wordt ook met zoveel mogelijk respect voor mens en milieu georganiseerd.

''Door de kisten van mycelium, kan er uit het einde nieuw leven ontstaan.''
Marieke Eyskoot | Duurzame lifestyle-expert

Afbreekbare urn van klei of wol

Is er sprake van een crematie, dan zijn er ook milieuvriendelijke urnen die vergaan en zich eventueel kunnen mengen met de aarde. Denk aan urnen van klei, wol, wilgentenen of hout.

Duurzaam vervoer

Een elektrische lijkwagen vermindert de impact van het vervoer, en is stil. Als de afstanden niet groot zijn, kun je ook voor een kar of koets kiezen. Mocht er een laatste rustplaats zijn waar gasten met het openbaar vervoer kunnen komen, dan scheelt dat ook.

 

Bewuste receptie

De rouwkaart  
Kun je de gasten uitnodigen met een kaart van FSC-gecertificeerd, gerecycled of afbreekbaar papier (eventueel met zaadjes erin)? En wellicht is zelfs een virtuele kaart een optie – waar mensen dan ook direct online een mooie wens of herinnering kunnen achterlaten?

Catering en bloemen 
Biologische, lokale, vegetarische of plantaardige catering helpt ook zeer, net als het bewust kiezen van de bloemen. Wil je die graag, ga dan het liefst voor lokale, biologische bloemen waar geen chemicaliën voor zijn gebruikt. Kies een liggend boeket op de kist, zodat steekschuim niet nodig is. Maar wie weet vind je een bijzondere, biologische plant die langer meegaat ook mooi? (zie voor de impact van de bloemenindustrie dit item dat ik maakte) Willen je gasten graag bloemen geven, dan zou je kunnen overwegen ze te vragen voor planten te gaan, of een bijzondere donatie te doen aan een goed doel dat past bij de overledene.

Er zijn allerlei mogelijkheden – vraag je uitvaartverzorger er vooral naar, er wordt steeds meer gewerkt aan een duurzamere uitvaartbranche. 

We hebben het in onze maatschappij niet graag over de dood. Maar de eindfase kan ook een beginfase zijn, een nieuwe stap in de kringloop. Met een natuurlijke begrafenis is de cirkel van het leven rond. Hopelijk helpen deze tips de tijd van afscheid wat te verlichten. Liefs, Marieke

7 minuten
Geschreven door
Marieke Eyskoot
Datum