De hennepplant is een veelzijdig plantje en bovendien heel sterk. Perfect dus voor stevig scheepstouw, isolatiemateriaal of voor de bouw van een huis! Maar ook superfoods, papier, vezels voor textiel of zelfs een stoel gemaakt van biologisch geteelde hennep. Dat geloof je niet? Kijk maar!
Onze duurzame lifestyle-expert Marieke zit op een stoel gemaakt van hennep
Bekijk de video

1. Hennepvezels in textiel en touw

Steeds meer duurzame kledingmerken ontdekken de kracht van hennep. De voedingstoffen en de vezels van de plant lenen zich namelijk perfect voor kwalitatief sterk textiel, maar ook touw! Het is oersterk en wordt ingezet als klimtouw, scheepstouw of voor trapleuningtouw. Bovendien heeft de productie van hennep de helft minder land én een enorme hoeveelheid minder water nodig ten opzichte van de productie van katoen.

Hennepvezel is geschikt als natuurlijk isolatiemateriaal voor half harde platen, dekens of hennepkalkblokken
MilieuCentraal

2. Superfood

Je hebt het vast weleens gezien in de supermarkt: hennepzaad. Het product is een soort noot en valt onder de ‘superfoods’ dankzij de onverzadigde vetten, gamma-linozuur en omega 3, 6, 9. Enorm voedzaam en ook mede daarom wordt er melk van gemaakt. Net zoals dat gaat bij amandel- en sojamelk doet ook hennep mee als alternatief voor koemelk.

Deze woning in Nistelrode is gebouwd met bijzonder bouwmateriaal: kalkhennep
Bekijk hier de video!

3. Papier van hennep

Hennep is een goed alternatief voor papier, wederom speelt hier de lage milieu impact van de groei van hennep een rol. Door de extreem snelle groei van hennep, kost het in tegenstelling tot bomen minder tijd om papier te maken. Daarnaast kan papier wat gemaakt is van hennep minstens zeven keer gerecycled worden. Papier op basis van hout slecht drie keer.

Meer weten? Dat lees je hier

Bronnen: Hennepman | Cosh | Viv Online | MilieuCentraal

Geschreven door
Veerle Bos
Datum