Maria en Harm wonen met 3 generaties op een erf in het Zuid Hollandse Berkenwoude. Met een eigen warmtenet, een waterput met zuiveringsinstallatie, een boomgaard en een grote moestuin, zijn ze bijna volledig zelfvoorzienend. Kijk mee!
'We willen geen van allen ooit nog anders leven. Het is echt heel erg gaaf.'
Hellen van Buuren | imagocoach

Van een flatje in de stad naar een grote boerderij

Harm en Maria woonde hiervoor op een flatje in de stad. Totdat ze besloten om met de ouders van Maria een grote boerderij in Berkenwoude te kopen. Een tijd lang woonden ze met zijn allen in één boerderij. Maar toen ook Maria’s broers en zussen zich aansloten, en ze zelf kinderen kregen, paste dat niet meer. En toen het huis van de buren te koop kwam hebben ze dan ook niet lang getwijfeld. Het was totaal vervallen en stond op instorten, ze hebben het gekocht, platgegooid en opnieuw weer helemaal opgebouwd. Zo hebben ze toch een eigen huis en delen ze het erf.

'Bij het zelfvoorzienend wonen hoort ook wel hard werken, er is altijd wat te doen.'
Maria Speksnijder | orthopedagoog

Zelfvoorzienend wonen met moderne luxe

De familie is steeds zelfvoorzienender geworden. Ze hebben geen gasuitsluiting, een groot aantal zonnepanelen en de netwerkbeheerder is er alleen als backup. Op het terrein is een eigen waterinstallatie; hieruit halen ze drinkwater, maar het is ook voor de planten en de dieren. Ze hadden één voorwaarde gesteld aan het zelfvoorzienend wonen en dat ze niet willen inleveren op comfort. Er moet altijd water, warmte en licht zijn, alleen komt het van een andere bron.

'We willen uiteindelijk een jaar lang uit de moestuin kunnen eten.'
Maria Speksnijder | orthopedagoog
Berkenwoude

Benieuwd naar de hele aflevering?

Wil je nog meer zien van deze bijzondere familie? Bekijk de video hier!

Bekijk de video
Geschreven door
Dorenda van Knegsel
Datum