Op zaterdag 1 juli is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. We herdenken dit moment en vieren de vrijheid in een speciale Keti Koti uitzending van BinnensteBuiten. Kijk je mee?
Keti koti outfitDe stof van de koto is een keti koti stof. Het koto model heet broko bere dit betekent gebroken buik, omdat je deze vastmaakt bij je middel en omklapt. De angisa heet opo lanki, want betekent rand omhoog. | Fotografie: Mirjam Michielsen

Vakkundig gevouwen angisa hoofddoeken

Andy Arduin uit Amsterdam heeft het beroep van zijn oma overgenomen en vouwt angisa; een bijzonder ambacht onder Afro-Surinaamse vrouwen waarbij hoofddoeken op een speciale manier worden gevouwen en een boodschap overbrengen.  

Dat wil ik zien
'Ik hoop dat dit monument niet alleen begrip, maar ook empathie zal oproepen.'
beeldend kunstenares patricia kaersenhout

De ambtswoning van de burgemeester van Amsterdam

Het is een pand met een slavernijverleden, want voordat het een officiële ambtswoning werd, verdienden veel oud-bewoners van het pand hun geld met de slavenhandel. Architectuurhistoricus Valentijn Carbo bezoekt de ambtswoning van de burgemeester van Amsterdam.

Bekijk de video
Keti Koti - wonen
Samenkomen aan de Keti Koti tafel in 2022 Foto: Barbara Kieboom

Samen aan tafel tijdens Keti Koti

Al weer meer dan 10 jaar organiseert Mercedes Zandwijken de Keti Koti dialoogtafels. Aan tafel delen de deelnemers persoonlijke ervaringen, herinneringen en gevoelens over de omgang met het slavernij en koloniale verleden in het heden.

Dat wil ik zien
‘Er vinden diepe gesprekken plaats en er is ruimte om je eigen verhaal te vertellen.'
Mercedes Zandwijken - oprichter Keti Koti dialoogtafels

Heri Heri wordt gegeten met Keti Koti

Op 1 juli worden door heel Nederland duizenden ‘Heri Heri’ maaltijden gratis uitgedeeld. Chef-kok Sharon kookt dit typische Keti Koti gerecht samen met de betrokkenen van dit initiatief, Ayra en Nikita. Dit Surinaamse gerecht werd gegeten op de plantages door de tot slaaf gemaakte voorouders. 

Bekijk de video
Heri Heri wordt gegeten met Keti Koti
Geschreven door
Dorenda van Knegsel
Datum