Onze nieuwe chef-kok Geneal Harreman is gek op groenten en maakt gerechten die bijna te mooi zijn om je tanden in te zetten. Met zijn oma op Curaçao stond hij als kleine jongen in de keuken en wist hij al: dit is het! Als leerling-kok werkt hij zich in de jaren daarna op tot het sterrensegment. Wat niemand weet is dat hij óók een vliegbrevet heeft gehaald en vanaf september is hij te zien bij BinnensteBuiten.

Wat kunnen we van jou verwachten? 
Ik ga veel koken met groenten. Ik vind het uitdagend om vernieuwende dingen te doen en er zijn al veel mensen die hele mooie dingen doen met vlees en vis. Groenten zijn ondergeschikt en ik wil mensen er enthousiast voor maken. Dat je op de menukaart een mooi gegaarde aubergine of gegrilde knolselderij ziet staan en daarvoor kiest in plaats van een ribeye. Het gaat mij er trouwens niet om dat je nooit meer vlees eet, ik eet ook weleens vlees, maar het gaat om de balans.

Groenten zijn vaak ondergeschikt, terwijl er zoveel smaak in zit!
Chef-kok Geneal Harreman
Ik had nog één droom: piloot worden
Chef-kok Geneal Harreman

Wat weinig mensen weten is dat jij in 2010 een jaar in Hongarije gewoond en daar je vliegbrevet hebt gehaald. Hoe kwam je daar terecht?
Ik stond als leerling in de keuken bij Vermeer en dacht: koken is het voor mij! Maar ik zag ook om mij heen wat voor lange dagen de chefs maakten en zat dus met een dilemma, want ik had nóg een droom: piloot worden. Ik wilde mijzelf die kans geven. Mijn familie had contacten in Hongarije en waren er vaak geweest. Zo vond ik daar een vliegschool. Ik mailde ze en een paar maanden later zat ik er. Zo heb ik er een jaar gewoond en mijn brevet gehaald. Echt een fantastische tijd!

Toch ben je daarna weer in de keuken beland, met die lange dagen. Hoe was dat?
Lastig, want ik wist ook al jong dat ik kinderen wilde én een gezinsleven. Ik heb uiteindelijk 13 jaar lang, 15 uur per dag gewerkt in sterrenzaken, dus het is mij eigenlijk toch ook overkomen. Tot corona kwam en zat ik ineens thuis met mijn zoontje. Toen ging ik aan de knoppen draaien, ging minder uren werken en het sterrensegment uit. We gingen groter wonen en ik reed letterlijk langs een culinaire groothandel waarvan ik dacht: dat ziet er leuk uit! Ik heb gesolliciteerd en werd aangenomen. Nu werk ik daar fulltime en bedenk culinaire concepten, menu’s voor restaurants en doe van alles: creëren, presenteren, calculeren.  

Wij hebben thuis één regel: altijd even proeven en proberen
Chef-kok Geneal Harreman

En kook jij ook nog veel thuis?
Jazeker, we hebben het zo verdeeld: mijn vriendin kookt drie keer per week en ik doe de rest. Ik heb een vast repertoire en probeer elke week een nieuw recept. Ik vind het belangrijk dat er groenten inzitten, dus friet met vissticks, doen we misschien 1x per maand, maar zeker niet vaker.

Veel kinderen houden juist niet van groenten, hoe lukt het jou thuis wel?
Nou, het werkt niet elke dag, maar wij zeggen: ‘altijd even proeven en proberen!’. Mijn dochter lust nu heel veel gelukkig en bij mijn zoontje werkt het nu heel goed als ik wat citroensap sprenkel over zijn groenten. Het helpt ook als je ze erbij betrekt: samen boontjes doppen en blancheren of zelfs de groeten in je eigen tuin verbouwen. Wij hebben een kleine tuin, maar de kids zijn heel blij om die paar bieten, bonen en kroppen sla in de tuin water te geven en te helpen met oogsten. Champignons blijven wel lastig, die vinden ze gewoon niet lekker. Ik blijf het aanbieden, niet een heel bord, maar wel eentje proeven, dat moet kunnen. En een tweede, dat lukt dan misschien ook wel!

Pasta pesto met broccoli is een absolute hit bij ons thuis
Chef-kok Geneal Harreman

Welk recept zien we als eerste op tv bij BinnensteBuiten?
Dat is mijn recept van een pasta met pesto van broccoli: een absolute hit bij ons thuis! Voor de kinderen is het gewoon een groene saus, maar ondertussen zit hij wel bomvol vitaminen.

Pasta pesto van broccoli

Dit is Geneal's eerste recept bij BinnensteBuiten

Wanneer staat het bij jouw thuis op tafel?

Bekijk het recept

Laatste vraag: de zomer zit er nu echt bijna op. Ben jij klaar voor de herfst en wat gaan we dan eten?
De zomer is mij veel te heet. Ik vind tot 25 graden best ok, maar daarboven hoeft voor mij niet. Ik merk ook om me heen dat mensen in de zomer weinig focus hebben, iedereen is onderweg. Ik voel me in de zomer opgejaagd, in de herfst voel ik me rustiger. De lucht is frisser en we kunnen lekker knus met onze familie binnen zijn. Daar hou ik van. Wat ik ga koken? Natuurlijk andijviestamppot, lekker ouderwets. En ik hou van alle knolsoorten, kook veel met aardperen en paddenstoelen. Die zijn zo mooi, daar word ik vrolijk van.

Geschreven door
Annamara Hamersma
Datum