12 minuten

Pasta met broccolipesto en gerookte amandelen

Kinderen zijn hier gek op! Onze nieuwe chef-kok Geneal Harreman maakt pasta pesto van broccoli met citroen, kalamata olijven, spinazie, gebakken vleestomaten met basilicum en nog véél meer groenten. Van oud brood maakt hij ook nog wat knapperige croutons als topping. Wij gaan toehappen! Eet smakelijk.

Gerecht Vegan
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de pasta
    400 g
    pasta naar keuze
  • 500 g
    broccoli
  • 200 g
    spinazie
  • 1 tl
    gerookte paprikapoeder
  • 1 tl
    gedroogde oregano
  • 25 ml
    olijfolie
  • 25 g
    (plantaardige) boter
  • 2 tenen
    knoflook
  • 1
    ui
  • 1
    citroen
  • 50 g
    gerookte amandelen
  • 200 ml
    olijfolie
  • Voor de broodcroutons
    3
    plakken oud brood
  • 1 teen
    knoflook
  • olijfolie
  • Voor de garnituur
    4
    vleestomaten
  • 250 g
    Kalamata olijven
  • 15 ml
    sojasaus
  • 15 ml
    ahornsiroop
  • 1/2
    bos basilicum
  • 1
    stengel van de broccoli
  • Benodigdheden
    blender
  • oven
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden op de grillstand.

  2. Snijd de broccoli in roosjes van ongeveer gelijk formaat, leg de roosjes in een grote mengkom en bewaar de steel apart.  

  3. Besprenkel de roosjes met olijfolie. Strooi de gerookte paprikapoeder en oregano er overheen. Meng het geheel en breng op smaak met een snufje zout.

  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de broccoli hier overheen. Gaar het geheel in de voorverwarmde oven in 20 minuten totdat de roosjes mooi donker zijn.

  5. Pel de ui en de knoflook en snijd de ui in fijne ringen en hak de knoflook fijn.

  6. Smelt de boter in een steelpan met 25ml olijfolie. Voeg de ui en knoflook toe en laat dit even bakken zonder te kleuren. Hak de amandelen grof en bak ze 2-3 minuten mee.

  7. Rasp de citroenschil in de pan met ui en knoflook. Pers daarna het sap er ook bij en voeg de spinazie toe. 

  8. Als de broccoli gaar is kun je alles blenden tot een mooie pesto.

  9. Snijd de plakken oud brood in grove stukken en bak ze goudbruin in een koekenpan met een gekneusde knoflookteen en olijfolie.

  10. Schil de broccolistam. Snijd deze in repen en leg ze apart. Ontkroon de tomaten en snijd ze doormidden. Snijd de bos basilicum grof.

  11. Zet een koekenpan op hoog vuur en laat deze goed heet worden met een scheutje zonnebloemolie. Leg de tomaat met de vlakke kant in de hete pan en bak dit totdat het mooi gekleurd is aan de vlakke kant.

  12. Draai de tomaten om en bak ze aan de andere kant ook goed aan. Draai ze dan weer op de vlakke kant en voeg dan de broccolistengels toe. Roerbak deze en houd ze goed in de gaten.

  13. Voeg de olijven toe. Laat ze mooi een beetje bruin kleuren. Voeg de ahornsiroop toe.

  14. Blus de pan af met de sojasaus en strooi de basilicum er overheen, terwijl je de pan heen en weer beweegt. Zo gaat alles een beetje karameliseren en blijft de basilicum lekker plakken aan het geheel. 

  15. Kook de pasta gaar in ruim kokend water, schep een beetje van het kookvocht bij de groene pesto, voordat je de pasta afgiet.

  16. Meng de pasta met de pesto en schep dit op een diep bord, presenteer de tomaat midden op het gerecht met de olijven er omheen. Maak het gerecht af met de croutons. 

  17. Geniet van je pasta met broccolipesto!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.