Vlak voor zijn veertigste verjaardag gooit Edwin Flores het roer om. Hij was salesmanager, maar ontpopt zich als professioneel wildplukker en kweker. Wat begint met een paar krabbelige ideeën op een bierviltje groeit uit tot een groot succes. Een weelderige kruidentuin in Ressen met eetbare bloemen en kruiden van topniveau waar sterrenchefs uit heel Nederland voor in de rij staan.
Eetbare bloemen Ressen | foto: Marjon Lukje

‘Vroeger stuurde mijn moeder mij op pad om bosbessen te plukken’, vertelt Edwin. ‘Ik zag dat als een sport; in een korte tijd, zoveel mogelijk bessen verzamelen!’ Liefde voor de natuur heeft hij dus altijd gehad. Als kind wilde hij ook biologie studeren en kon hij zonder moeite bomen en planten determineren. Toch liep het anders. Dankzij zijn vlotte babbel gaat hij aan de slag als internationaal salesmanager. Eind dertig is hij als het opnieuw begint te knagen. Hij richt met een vriendin zijn eigen bedrijf op in wilde kruiden en eetbare bloemen: Casa Foresta. ‘Ik ben er helemaal voor gegaan! Het is heel hard werken, een vrij weekend zou wel eens lekker zijn, maar waar een wil is, is een weg’, zegt Edwin. 

Wildplukken zit in ieders DNA
Wildplukker en kweker Edwin Flores

Het wildplukken en het kweken leert Edwin zichzelf. Door middel van boeken en door heel goed op te letten! Niet alle planten zijn eetbaar en sommigen zelfs giftig. Als beginnende wildplukker volgt hij één keer een cursus, maar dat was geen succes. ‘Die cursus had een veel te hoog geitenwollen sokken gehalte!’ Edwin pakt het tijdens zijn eigen workshops dus iets anders aan, met wat meer humor gaat hij te werk. ‘Wildplukken zit in ieders DNA en ik vind het leuk om tijdens mijn lessen de ogen van mensen te openen voor de eetbare natuur.’

De tuin van Edwin Flores | foto: Marjon Lukje

Elk seizoen is mooi

De tuin van Edwin is prachtig in de zomer. Er groeien onder andere dahlia’s, veel verschillende soorten pepers, citroenbasilicum, preibloemen, pronkbonen (en bloemen) en wist je dat de bloemen en peulen van de radijs ook heel lekker zijn? Toch verheugt Edwin zich op elk seizoen. ‘Alles heeft zijn eigen dimensie en zijn eigen kracht. De kracht van het verval in de herfst en de rust van de winter.’

Van de tuin naar je bord

Edwins talent voor de eetbare natuur blijft niet onopgemerkt. Zijn afnemers zijn voornamelijk sterrenchefs van vooraanstaande restaurants. Van de coronacrisis heeft Edwin gelukkig weinig gemerkt, want ook tijdens de lockdown maakt hij regelmatig een rondje om zijn eetbare bloemen en kruiden hoogstpersoonlijk bij zijn klanten te bezorgen. In de vroege ochtend worden de bloemen geoogst en daarna goed gekoeld. Vanaf de tuin duurt het maar één en soms twee dagen, voordat de geoogste bloemen geserveerd worden door de restaurants.

Wildplukken volgens Edwin

Edwin deelt zijn kennis en tips graag met jou!

  • Als je interesse hebt in de eetbare natuur volg dan eens een cursus of lees een aantal boeken over het thema.
  • Leg boeken (of digitale apps) van verschillende auteurs naast elkaar en vergelijk ze.
  • Focus tijdens elke wildplukwandeling slechts op drie of vier soorten. Op deze manier houd je het overzicht. 
  • Kijk om je heen, want in je directe omgeving is zoveel moois te ontdekken en te proeven! ‘De rimpelroos kent bijna niemand als eetbare plant, maar als je ermee weet te koken dan gaat er een wereld voor je open.’

Kijk hier de aflevering terug

Van Afrikaantjes, preibloemen en pronkbonen tot korenbloemen en Oost-Indische kers. De dertig verschillende bloemsoorten in de Gelderse moestuin van wildplukker Edwin Florès hebben een ding gemeen: je kunt ze allemaal eten.

Bekijk de video

Bekijk de video

Let wel op: in Nederland mag je wildplukken, maar alleen op kleine schaal voor eigen gebruik.