Eetbare bloemen

culinair expert
Portret Alain Caron
Eetbare bloemen
Gerecht
Vis
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
10 personen

Chef-kok Alain Caron ontmoet fooddesigner Katja Gruijters. Zij ontrafelt bloemgeheimen in haar studio annex kweeklab.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 4
    kleine preien
  • 2 el
    roomboter
  • 200 gr
    zeekraal
  • 1
    ui
  • 1
    citroen
  • 2 el
    mayonaise
  • 1 el
    crème fraiche
  • 2 el
    gemalen pistachenoten
  • eetbare bloemen
  • peper en zout

Bereiding

  1. 1

    Snij de onderkant van de prei af en verwijder de buitenste bladeren. Spoel de prei onder stromend water. Neem een brede pan, waar de prei in past zonder dat ze op elkaar komen te liggen.

  2. 2

    Verwarm de boter tot het schuim verdwijnt. Leg de stukken prei er naast elkaar in en bak ze zachtjes rondom aan. Schenk er na 3 minuten zoveel water bij dat ze voor de helft onderstaan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de prei zo zachtjes smoren. Bestrooi met zout en peper en bedek met aluminiumfolie. 

  3. 3

    Draai de prei een keer om en toe en voeg indien nodig nog wat water toe. Na een kwartier twintig minuten controleren of de prei goed gaar is. Doe de prei op een plat bord. 

  4. 4

    Snij de ui in dunne ringen en fruit deze zachtjes in het kookvocht van de prei. Verdeel de ui met het vocht over de prei.

  5. 5

    Neem de bovenste puntjes van de zeekraal, de onderkant van de steeltjes zijn taai. Strooi ze over de prei.

  6. 6

    Meng de mayonaise met de crème fraiche. Roer er een theelepeltje water door zodat de mayo dun wordt. Sprenkel de mayonaise met een theelepeltje over de prei.

  7. 7

    Bestrooi de prei met bloemblaadjes, pistache, citroenrasp, zout en peper.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!