Een moestuin in hartje Leiden voor de voedselbank. De buurt zag het niet zitten, maar toch wist tuinder Jelger Walraven hen te overtuigen. Nu eten 400 huishoudens verse groenten. Daarom zijn de vrijwilligers van de tuin en de voedselbank samen met Jelger De Groene Held van de Week.

Hoe ziet de tuin eruit en wat doen ze hier precies?  

  • Een team vrijwilligers bestiert samen met tuinder Jelger de tuin.
  • Ze telen hier groenten, kruiden en fruit op bijna 1000 vierkante meter.
  • Ze werken hier zo'n 30 weken per jaar op het land.
  • Telen uitsluitend zonder chemische middelen of kunstmest.
  • En gebruiken alleen biologische zaden en planten. 
  • Deze tuin heet Groentepark Bontekoe en is een initiatief van Voedselbank Leidenbuurtvereniging Zeeheldenbuurt en Stichting Leiden Oogst.

Groenten om de hoek verbouwen

Hoe is de tuin van de grond gekomen? 'Dit is een akker aangelegd in een park en dat kwam voort uit een idee van de voedselbank. Zij wilden graag voor hun klanten een vers groenten aanbod hebben', zegt Jelger. 'Waarom niet om de hoek, in de buurt verbouwen?', dachten ze. De Gemeente wilde dit park drie jaar geleden opknappen en zo startte de lobby voor Groentepark Bontekoe. Met als resultaat nu een weelderige groente- en fruittuin, maar dat ging niet over een nacht ijs. 

Een moestuin in deze buurt kan helemaal niet!
Buurtbewoners zagen de tuin in het begin niet zitten

'Ho, ho! Wat komen die mensen hier precies doen?', zeiden buurtbewoners', blikt Jelger terug. 'Dat wordt helemaal niks, dat kan niet in deze buurt. Mensen gaan die groenten van het land pakken, dus nee. Mensen waren vrij negatief!'. Uiteindelijk ging Jelger met de buurt in gesprek en toen ging de knop om. Nu is het een komen en gaan van buurtbewoners die enorm meegenieten van alle activiteit op de tuin. 

Neem zelf een kijkje

Onze chef Sharon gaat langs op de moestuin in Leiden en wordt meegenomen naar de lokale voedselbank om te zien waar alle groenten en fruit terecht komt. Benieuwd naar die reportage en het recept voor een heerlijke courgette soep? Kijk vanavond de hele uitzending of neem hier alvast een kijkje.

Bekijk de video
Geschreven door
Annamara Hamersma
Datum