Een warme kop soep, wie knapt er niet van op? Oma’s Soep is een initiatief waar jong en oud samen in de keuken staan. Onze chef Ramon helpt een handje mee in Amsterdam! Ze maken soep, maar vooral: het is gezellig! Het beste recept tegen eenzaamheid.

Veel ouderen voelen zich wel eens eenzaam en daar heeft sociaal ondernemer Max Kranendijk iets op gevonden. Via Oma's Soep brengt hij met een team vrijwilligers, jongeren en ouderen bij elkaar om samen soep te maken: 'We zijn erachter gekomen dat er echt veel ouderen zijn die soms een week lang niemand zien. Dan is een wekelijks soepmoment echt wel heel leuk natuurlijk.'  

Verrassingssoep

Wat gaat er in de soep? Max: 'Het is elke week een verrassing wat we krijgen. In elke stad halen we bij winkels en supermarkten groenten op die nog niet over datum zijn. Deze week knolselderij en pastinaak', zegt Max. 'Pastinaak? Dat heb ik nog nooit gegeten', zegt Ruth Lo-Asioe (84). Onder toeziend oog van chef Ramon gaat Ruth ermee aan de slag in de keuken.

12 minuten

Tijd om even te kletsen

In alle steden waar Oma's Soep actief is, zijn studenten betrokken als vrijwilliger. In Amsterdam doet Janne Raats mee: 'Ik vind het mooi om zo eenzame ouderen een beetje te helpen. Hier hebben we tijdens het koken echt even tijd om met iedereen te kletsen, lekker te lachen en lol te maken.' Janne ziet eenzaamheid ook onder jongeren toeslaan. 'Ze zitten hele dagen thuis, dus dit initiatief kan hun ook helpen om de donkere dagen te doorstaan.' Als de soep klaar is, is kok Ruth tevreden. 'Hoe vind je de pastinaak?', vraagt Ramon. 'Heerlijk! Lekker Hollands.'

Ook soepjes maken?

Lijkt het je wat om de handen uit de mouwen te steken of ken je ouderen die het gezellig zouden vinden om aan te schuiven? Meld je dan hier aan.