Van kromme paprika's, afgekeurde bonen en snijresten van ui die anders in de prullenbak belanden, wordt in Rotterdam iets heel lekkers gemaakt: falafval. Eigenlijk dus falafel van 'afval'. Vrienden Ayuk en Scifo starten samen een bedrijf en hebben zo al 1500 kilo aan overgebleven voedsel gered.

Van beste vrienden naar zakenpartners

Toen Ayuk Bakia en Scifo Minnaard elkaar via een gemeenschappelijke vriend leerden kennen, klikte het meteen. Inmiddels zijn ze beste vrienden en runnen ze samen een bedrijf. Om hun ideeën waar te kunnen maken gooiden ze het beiden over een andere boeg. ‘Ik was onderzoeker bij de universiteit en Scifo studeerde nog', vertelt Ayuk lachend. 'We wilden allebei iets leuks doen met eten en hebben horeca-ervaring. We hebben het een keer over falafel gehad en spraken destijds vaak over voedselverspilling. Ik kan het moment dat Scifo belde nog goed herinneren. 'Afval en falafel is Falafval!' riep hij door de telefoon. En toen viel het kwartje.’

Wij laten zien wat jij kan doen tegen voedselverspilling
Ayuk en Scifo

Binnen twee uur uitverkocht

In 2019 beginnen de twee vrienden met hun experiment en twijfelen ze niet meer over de juiste weg. ‘Tijdens een eerste test waarbij we groente en fruitpulp van verschillende lokale juice bars tot falafel hadden verwerkt en deze op een feest verkochten, waren we binnen twee uur uitverkocht! Een groot succes en dat smaakte naar meer!'

Voedselverspilling

‘Het tegengaan van voedselverspilling is belangrijk vanuit een klimaatoogpunt, maar zeker ook vanwege een groot sociaal probleem. Wereldwijd zijn er 700 miljoen mensen die chronisch hongerlijden, terwijl er tegelijkertijd veel eten wordt weggegooid.' Ayuk en Scifo kunnen dankzij de groei van hun bedrijf gelukkig steeds iets meer betekenen binnen dit vraagstuk. Ayuk vertelt dat het belangrijk is om alternatieven en antwoorden te bieden: ‘In plaats van wijzen naar anderen is het veel beter om oplossingen aan te bieden en dat proberen wij zo goed en zo lekker mogelijk te doen.’

Tips voor thuis!

  • Heb je groenten over? Zet het op zuur. Perfect voor rauwe groenten zoals venkel, bloemkool, broccoli of wortel. Dompel ze onder in azijn, opgeloste suiker en zout.
  • Maak een boodschappenlijstje voor je naar de winkel gaat 
  • Heb je te veel gekookt? Geef het dan weg aan de buren.
  • Wees niet bang en vries restjes in. Van couscous tot groenten, label ze & klaar!
  • Hebben groenten en fruit hun beste tijd gehad? Verwerk ze in een cake of soepje. 
  • Maak een plan en zorg dat je maaltijden goed op elkaar aansluiten.
  • Zo Kook je de ene dag pasta met courgette en aubergine? Maak dan de volgende dag een couscous salade met de courgette en aubergine die je nog over hebt.
Falafval

Opzoek naar meer afval

Doordat ze tegenwoordig meer produceren en steeds op zoek zijn naar manieren om zichzelf te verbeteren, halen ze hun ‘afval’ nu bij bedrijven in het Westland. Dat is een gebied bij Rotterdam waar veel tuinbouw plaatsvindt. Hier wordt meer ‘afval’ geproduceerd, zoals bonen die zijn afgekeurd voor de directe verkoop in de supermarkt, waardoor Ayuk en Scifo ook meer falafel kunnen maken. ‘Het is ook duurzamer om te werken met afval dat eerder in de productieketen vrijkomt’, legt Ayuk uit.

Foodtrucks en supermarkt

Ondanks de grote dip die ze dankzij de coronacrisis duidelijk voelden, gaan de zaken goed. Inmiddels maken ze ook alle sauzen en bijgerechten zoveel mogelijk van restproducten. Verschillende horeca serveert hun product en er zijn inmiddels twee foodtrucks aangeschaft, waarvan een elke week op de Rotterdamse Oogstmarkt staat. Ook kan je de falafel van de twee vrienden binnenkort zomaar tegenkomen in de supermarkt. Voor je het weet eet jij binnenkort ook een bal van afval!

Fulltime falafel in de frituur

‘Door de uitzending van BinnensteBuiten hebben we meer naamsbekendheid gekregen en we worden nog best vaak aangesproken door mensen die ons uit het programma kennen!’ Tijdens de opnames werkten Ayuk en Scifo beiden nog parttime en haalden ze de pulp die ze gebruikten voor hun falafel bij verschillende juice bars in Rotterdam. Dat is inmiddels veranderd: er wordt nu fulltime van afval falafel gemaakt én ze hebben er een collega bij.

Bekijk de video