Falafel

culinair expert
Alain Caron
Falafval recept
3 min
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Voor- en bijgerecht
Gemiddelde waardering
41 personen
Op deze internationale dag tegen voedselverspilling is Alain in Rotterdam op bezoek bij Ayuk en Scifo. Bij het persen van groenten en fruit voor een heerlijk sapje verdwijnt de pulp vaak in de afvalbak en dat vinden zij zonde. Ayuk en Scifo weten van dit voedzame 'afval' nog heerlijke falafel te maken. Culinair expert Alain Caron wil dit met eigen ogen zien en proeven.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • basis recept voor falafel (+/- 16 balletjes)
    310 g
    blik/pot linzen
  • 1
    ui
  • 1 teen
    knoflook
  • 40 g
    havermout
  • 5-7 el
    olijfolie
  • zout
  • Garnituur
    200 g
    kikkererwten uit blik
  • 150 g
    wortelen
  • 2
    uien
  • 1
    prei
  • 200 g
    bleekselderij
  • 1 blik
    pomodori tomaten
  • 2 el
    ketchup
  • 1 tl
    honing
  • 1
    laurierblaadje
  • 2 takjes
    tijm
  • 4 blaadjes
    ijsbergsla
  • 20 g
    geraspte kaas
  • 1 dl
    olijfolie
  • 2 el
    mayonaise
  • 3 takjes
    dragon
  • peper en zout

Bereiding

  1. 1

    Voor de vegetarische balletjes spoel je de linzen af om eventueel overtollig zout te verwijderen. Laat de bonen goed uitlekken in een zeef. Als de linzen te nat blijven, vallen ze uit elkaar in de pan. Snijd ondertussen de ui en knoflook fijn. Maal de linzen, ui, knoflook en havermout tot een korrelig deeg (dus niet te fijn) in de keukenmachine of maatbeker van de staafmixer. Voeg naar smaak zout toe en eventueel kan je er nog kruiden aan toevoegen naar smaak.
    Bewaar het mengsel minimaal een half uur in de koelkast. Zo kunnen de smaken intrekken en nemen de havermout en de specerijen het vocht op. Het zorgt er ook voor dat de balletjes niet uit elkaar vallen in de pan.

    ''In de uitzending gebruikte ik de falafel van groenten- en fruitpulp. Deze zijn erg lekker maar als je niet in de gelegenheid bent deze te halen dan kan je ook zelf vegetarische balletjes maken.'' - Alain

  2. 2

    Haal het mengsel uit de koelkast. Draai er voorzichtig balletjes van. Mocht het mengsel iets de droog zijn, maak je handen dan vochtig met water. Om even grote balletjes te draaien, heb ik gebruik gemaakt van een maatlepel.

  3. 3

    Verwarm een koekenpan met de olijfolie. Bak de balletjes in 8-10 minuten goudbruin. Blijf de balletjes goed bewegen, zodat ze aan alle kanten gebakken worden.

  4. 4

    Was de kikkerwten en laat ze even uitlekken. Schil de wortelen en pel de uien en snij ze in blokjes, was de prei en snij het in brunoise van ca. 1 cm dik en snij de bleekselderij in kleine schijfjes.

  5. 5

    Doe wat olijfolie in een grote bakpan en doe de kikkererwten, wortel, ui, prei en bleekselderij erin. Laat dit zo’n 10 minuten bakken.

  6. 6

    Voeg de tomaten, ketchup, honing, laurier en tijm aan de pan en laat het geheel 15 minuten stoven en maak op smaak met peper en zout.

  7. 7

    Hak de blaadjes dragon fijn en meng dit met de mayonaise.

  8. 8

    Gebruik een kookring en vul deze in het midden van je bord met de groente stoof, leg hier een blaadje ijsbergsla op met een beetje dragonmayonaise en de vegetarische ballen.  Strooi er wat geraspte kaas overheen.

     

Bon áppetit!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!