Falafel
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
basis recept voor falafel (+/- 16 balletjes)•blik/pot linzen
-
1ui
-
1 teenknoflook
-
40 ghavermout
-
5-7 elolijfolie
-
•zout
-
Garnituur200 gkikkererwten uit blik
-
150 gwortelen
-
2uien
-
1prei
-
200 gbleekselderij
-
1 blikpomodori tomaten
-
2 elketchup
-
1 tlhoning
-
1laurierblaadje
-
2 takjestijm
-
4 blaadjesijsbergsla
-
20 ggeraspte kaas
-
1 dlolijfolie
-
2 elmayonaise
-
3 takjesdragon
-
•peper en zout
-
Als je geen falafel van groenten- en fruitpulp kunt vinden kun je ook zelf vegetarische balletjes maken. Voor de vegetarische balletjes spoel je de linzen af om eventueel overtollig zout te verwijderen. Laat de bonen goed uitlekken in een zeef. Als de linzen te nat blijven, vallen ze uit elkaar in de pan.
-
Snijd ondertussen de ui en knoflook fijn.
-
Maal de linzen, ui, knoflook en havermout tot een korrelig deeg (dus niet te fijn) in de keukenmachine of maatbeker van de staafmixer. Voeg naar smaak zout toe en eventueel kan je er nog kruiden aan toevoegen naar smaak.
Bewaar het mengsel minimaal een half uur in de koelkast. Zo kunnen de smaken intrekken en nemen de havermout en de specerijen het vocht op. Het zorgt er ook voor dat de balletjes niet uit elkaar vallen in de pan. -
Haal het mengsel uit de koelkast. Draai er voorzichtig balletjes van. Mocht het mengsel iets de droog zijn, maak je handen dan vochtig met water. Om even grote balletjes te draaien, heb ik gebruik gemaakt van een maatlepel.
-
Verwarm een koekenpan met de olijfolie. Bak de balletjes in 8-10 minuten goudbruin. Blijf de balletjes goed bewegen, zodat ze aan alle kanten gebakken worden.
-
Was de kikkerwten en laat ze even uitlekken. Schil de wortelen en pel de uien en snij ze in blokjes, was de prei en snij het in brunoise van ca. 1 cm dik en snij de bleekselderij in kleine schijfjes.
-
Doe wat olijfolie in een grote bakpan en doe de kikkererwten, wortel, ui, prei en bleekselderij erin. Laat dit zo’n 10 minuten bakken.
-
Voeg de tomaten, ketchup, honing, laurier en tijm aan de pan en laat het geheel 15 minuten stoven en breng op smaak met peper en zout.
-
Hak de blaadjes dragon fijn en meng dit met de mayonaise.
-
Gebruik een kookring en vul deze in het midden van je bord met de groente stoof, leg hier een blaadje ijsbergsla op met een beetje dragonmayonaise en de vegetarische ballen. Strooi er wat geraspte kaas overheen.
- Bon áppetit!!