Schiedam staat bekend om zijn jenever. Sinds kort kent de Zuid-Hollandse plaats nóg een alcoholische versnapering. Namelijk bijzondere distillaten, gemaakt van honing-brandenwijn. Ook wel bekend als het 8000 jaar oude ‘mede’.

Rob en Alwine zijn wereldwijde pioniers in het maken van diverse gedistilleerde dranken op basis van hun eigen mede. Rob: 'Ons destillaat is gemaakt uit honing, dus niet uit het traditionele mais, rogge of tarwe. Dat maakt het heel bijzonder!' Het smaakt niet alleen lekker, door deze productie redden ze bovendien de honingbijen van ‘hun (natuurlijke) vijand’: de varroamijt. 

De distilleerketels van Rob en Alwine

Levensbelangrijk

Wereldwijd is er sprake van een zorgwekkend verhoogde bijensterfte. Hiervoor zijn allerlei redenen, en één daarvan is de verwoestende varroamijt. Deze piepkleine parasiet plant zich voort in het ‘broed’ van de honingbijen, en is daarmee de grootste vijand van de bij in Nederland. En dat het niet goed gaat met de bij, heeft grote gevolgen. Albert Einstein heeft ooit verkondigd dat vier jaar na het uitsterven van de bij, ook de mensheid het niet langer uithoudt op aarde. Zo’n 75% van de gewassen die wij eten zijn voor een groot deel afhankelijk van bijen. De bij is dus van levensbelang. 

Het is belangrijk dat we er alles aan doen om het tij te keren
Rob van der Gaag, Stichting BeeSerious

Rob en Alwine beschermen met hun 'Stcihting BeeSerious’ de bij van de varroamijt. Ze zetten zich in om bijen te telen met hoge resistentie tegen de parasiet. Rob: ‘Het is belangrijk dat we er alles aan doen om het tij te keren en de varroamijt een halt toe te roepen. Dat kunnen de bijen zelf, maar daar moeten we ze wel een handje bij helpen.’

Ten strijde tegen de varroamijt

Het project van 'Stichting BeeSerious' is er in geslaagd om resistente Carnica-bijen te telen, zonder inteeltverschijnselen. Dit betekent dat de bijen zelf in staat zijn om in hun bijenkasten de varroamijt op te sporen en weg te werken. Deze eigenschap hebben sommige bijen van nature. Doordat de imkers specifiek deze bijen selecteren en telen, wordt het opsporen en wegwerken van de varroamijt natuurlijk gedrag voor de bijen. Er is een hoop werk verzet om dit te doen slagen. Zo is het noodzakelijk dat de imker de koninginnen in een speciaal kastje plaatst met wat werksters. De koningin wordt op deze manier gevoed om vervolgens uitgezet te worden naar een plek met 100% zuivere mannetjes. Met als resultaat een zuivere bijenkorf die de eigenschappen heeft om ten strijde kunnen trekken tegen de varroamijt. 

Het is dus niet alleen dóór de bij, maar ook nog eens vóór de bij!
Rob van der Gaag, Stichting BeeSerious

Het unieke bijenproject vergt veel tijd, energie en materiaal van de vrijwilligers waar ook geld voor nodig is. Pioniers Rob en Alwine hebben hier iets op bedacht. Met de overige honing van de bijenvolken wordt hun mede geproduceerd dat de basis vormt van de destillaten. Rob: ‘Iedere fles die op de markt komt, is een ambassadeur voor het project’. Het proces van ‘bij tot borrel’, is dus niet alleen dóór de bij, maar ook nog eens vóór de bij. Proost!