Amuse: Sint-Jakobsschelp uit de oven

Gerecht Vis
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Voor- en bijgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 2
    stronken witlof
  • 6
    champignons
  • 2
    sjalotjes
  • 1
    kleine venkel
  • 1
    stukje gember
  • 1 el
    sojasaus
  • 4 el
    olijfolie
  • 1
    citroen (gebruik 1 el citroensap)
  • 1
    bergamot (gebruik 1 el bergamotsap)
  • 1 el
    sinaasappelsap
  • 2 el
    gembersiroop
  • klein stukje Parmezaanse kaas
  • Benodigdheden
    een stukje ijzerdraad om de schelpen dicht in de oven te garen
  1. Maak de sint-jakobsschelpen schoon. Zorg ervoor dat de schelp aan elkaar blijft en de noot vast blijft zitten aan de schelp. Verwijder dus alleen het oranje koraal, het vlies en de sluitspier, zodat je de blanke coquille overhoudt. Spoel met water en zet ze zo neer dat het vocht eruit kan lopen.

  2. Maak de salade. Snij hiervoor de witlof, champignons, sjalotjes en de venkel fijn en mix alles goed door elkaar heen.

  3. Doe 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel bergamotsap in een kommetje en meng dit met 1 eetlepel sojasaus, 4 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel sinaasappelsap en 2 eetlepels gembersiroop. Als laatste rasp je er wat verse gember doorheen en meng je alles goed door elkaar. Laat het nog 5 minuten trekken.

  4. Doe de saus bij de salade van witlof, champignon, venkel en sjalotjes en meng het goed door elkaar heen.

  5. Stop een goede lepel van de salade in de schelp naast de coquille en rasp er een heel klein beetje Parmezaanse kaas overheen. Maak de schelp goed dicht met ijzerdraad.

  6. Zet de coquilles 5 minuten in de oven en serveer direct. Knip het ijzerdraad aan tafel los en open de schelp.

  7. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.