Recept: Ayam pangang en toemis boontjes

12 juni 2018
Waardeer: 
(Totaal: 5 stemmen)

De 36-jarige Lucien Kraag houdt erg veel van koken. Het ramadanrecept wat hij maakt is van zijn vader, dit gerecht wordt veel gegeten onder Indonesische moslims. Dit gerecht kip met boontjes, Ayam Pangang is een van Luciens favoriete recepten!

4 personen

Ingrediënten voor Ayam pangang en toemis boontjes

Ayam pangang

  • 1 grote Ui 
  • sambal naar smaak. 
  • 3 teentjes knoflook 
  • 1 middelgroot stuk djahe
  • 100 ml ketjap manis 
  • 10ml citroensap
  • 2 tl peper 
  • 1 el nootmuskaat
  • 1 el tomatenpuree
  • tot 250 ml water  
  • kip 500 gram 

 

Toemis boontjes

  • 1 grote ui
  • sambal naar smaak
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 tl nootmuskaat
  • 2 strengen sereh
  • 1 middel groot stuk laos
  • 1 tlcitroensap
  • 1/2 stuk santen
  • tomaten puree
  • 1 paprika
  • 400 g sperziebonen

 

Aan de slag

  1. 1

    Koop zoveel mogelijk verse ingrediënten. Snij de ui en knoflook fijn. Snij de Djahe in grove stukken en rasp de nootmuskaat en de peper.

  2. 2

    Snij de kip in blokjes of reepjes. Breng de kip op smaak. Bereid hem totdat het bijna gaar is. Bak de kip in de pan. 

  3. 3

    Verhit de pan totdat de kip gaat bakken. Bereid hem totdat het bijna gaar is. De kip zal verder garen in de pangang saus.

  4. 4

    Verhit de pan, voeg de olie toe en fruit daarin de ui en de knoflook. Voeg de overige ingrediënten toe en vervolgens het water. Let daarbij goed op de verhouding tussen de diverse ingrediënten. Hoeveelheid water ten opzichte van de gewenste sausdikte en smaak.

  5. 5

    Voor de toemis boontjes snij je de ui, knoflook en paprika klein. Kneus ondertussen alvast de sereh. Kook of stoom de sperziebonen gaar.

  6. 6

    Verhit de pan, voeg de olie toe en fruit daarin de ui en de knoflook. Voeg de overige ingrediënten toe en vervolgens een klein beetje water zodat er een papje ontstaat.

  7. 7

    Zet het vuur lager en voeg nog water toe totdat je een sausje hebt. Voldoende voor de sperziebonen. Let daarbij goed op de verhouding tussen de diverse ingrediënten. Hoeveelheid water ten opzichte van de gewenste sausdikte en smaak.

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter