Patatje stoofvlees met zelfgemaakte mayonaise
Heb jij wel eens zelf een frietje stoofvlees gemaakt? Een heerlijk gerecht volgens recept van onze chef-kok Ramon Brugman! Hij maakt het met verse frieten en zelfgemaakte mayonaise.
Recept
Ingrediënten
-
Voor het stoofvlees500 griblappen
-
1klont boter
-
3uien
-
1teen knoflook
-
1 elbloem
-
1flesje blond bier
-
2blaadjes laurier
-
1bosje tijm
-
2kruidnagels
-
4jeneverbessen
-
2 elmosterdzaad
-
100 mlazijn
-
1 elmosterd
-
3plakken ontbijtkoek
-
•water
-
•zout
-
•peper
-
Voor de patat•Frituurpan
-
•Olie
-
6grote aardappels (bintje) vrij bloemig
-
•zout
-
Voor de mayonaise1eidooier
-
•druppels azijn
-
1 tlgladde mosterd
-
200 mlarachide olie
-
•½ citroen
-
•zout
-
Topping•Waterkers
-
Begin met het stoofvlees. Snijd de ui en knoflook en bak ze aan in een klont boter. Voeg het vlees toe en de bloem en bak het goed aan.
-
Blus het af met het bier en voeg de kruiden en specerijen toe. Doe de azijn en het water erbij, zoveel dat het vlees net onder staat en breng aan de kook.
-
Als het kookt, doe je het vuur laag en leg je de ontbijtkoek op de stoof. De deksel mag op de pan en laat het 90 minuten zachtjes gaar worden.
-
Daarna mag de deksel eraf en voeg je de mosterd toe. Roer het vlees door tot het allemaal draadjes worden. Breng op smaak met zout en peper.
-
Voor de patat, was je de aardappelen in de schil. Snijd ze in dikke frieten en spoel ze af onder de kraan. Dep ze droog en bak ze voor in een frituur op 140 graden. Laat ze uitlekken en volledig afkoelen.
-
Zet de frituur nu op 180 graden. Bak de frieten nog eens tot ze mooi goudbruin en krokant zijn. Beetje zout erover en klaar.
-
Voor de eigengemaakte mayonaise, meng je de dooier met de azijn en de mosterd. Roer goed door elkaar en terwijl je blijft roeren voeg je druppelsgewijs de olie toe. Als de mayonaise dik genoeg is, voeg je zout toe en het sap van de citroen.
- Geniet van je zelfgemaakte patatje stoofvlees!