7 minuten

Babi pangang met nasi

Lekker tafelen vanavond met Ramon's verrukkelijke recept voor babi pangang met nasi.
Gerecht Vlees
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor het vlees
    3
    schouderkarbonades
  • 300 ml
    water
  • 2
    tenen knoflook (fijngesneden)
  • 3
    steranijs
  • 1 tl
    gemberpoeder
  • 1 el
    bruine suiker
  • 3 el
    ketjap
  • 1 tl
    sambal
  • 2 el
    rijstwijn
  • Voor de saus
    1
    ui
  • 3
    tenen knoflook
  • 1
    klontje boter
  • 2
    steranijs
  • 1 tl
    komijnpoeder
  • 3 a 4 el
    suiker
  • het sap uit pot atjar tjampoer
  • 140 g
    tomaten puree
  • 2 cm
    verse gember
  • maizena
  • 400 ml
    kookvocht van het vlees
  • Voor de nasi
    350 g
    rijst
  • 1 l
    kippenbouilon
  • 3
    eieren
  • 1
    ui
  • 1
    prei
  • 1/2
    rode peper
  • 100 g
    hamplakjes
  • 2 tl
    knoflookpoeder
  • olie
  • zout en peper (naar smaak)
  1. Kook de rijst zoals op de verpakking. Doe dit in kippenbouillon in plaats van water. Giet de rijst af en laat helemaal afkoelen met de deksel erop.

  2. Voor de bereiding van het vlees breng je eerst het water met de gesneden knoflook, steranijs, gemberpoeder, bruine suiker, ketjap, sambal en rijstwijn aan de kook. Leg de karbonades er in en doe de deksel op de pan. Laat het ongeveer 10 minuten zachtjes koken en zet dan het vuur uit. Ze mogen in het vocht afkoelen tot je ze nodig hebt.

  3. Voor de saus snij je de ui en knoflook fijn en fruit je deze in een klontje boter. Voeg de steranijs en de komijn toe en roer het mengsel om. Doe de suiker en het sap van de atjar tjampoer erbij. Vervolgens de tomatenpuree en de geraspte gember. Roer de saus en breng aan de kook. 

    Maak een papje met een beetje water en maizena. Roer in de saus terwijl je een beetje maizena toevoegt. De saus zal nu binden. Als de saus de gewenste dikte heeft, doe je het vuur uit. Vergeet de steranijs niet uit de saus te halen.

  4. Haal het vlees uit de marinade en laat uitlekken. Giet nog een klein beetje van de marinade in de saus die je zojuist gemaakt hebt. 

  5. Snij de prei, de ui en de peper. Bewaar dit even. 

  6. Voor de nasi maak je eerst het roerei, door een pan met een scheutje olie te verwarmen en daar de eieren in te breken. Blijf roeren in de pan, totdat het roerei klaar is. Haal het ei uit de pan en bewaar. De pan hoeft niet schoon! 

  7. Je kan nu in dezelfde pan eerst de ui, dan de prei en de rode peper bakken. Snij de ham in vierkantjes en bak het even mee. Vervolgens kan je ook het roerei en de knoflookpoeder toevoegen. Voeg als laast de rijst toe. Schep de nasi goed om, zodat de rijst weer lekker warm wordt. 

  8. Dep het vlees droog met keukenpapier of een theedoek en bak het krokant in een flinke laag olie. Ongeveer 2 a 3 minuten per kant. Snij het vlees in dunne reepjes.

  9. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.