Bamisoep met boerenkool

chef-kok
Leon Mazairac
Bamisoep met boerenkool (14)
Gerecht
Vlees
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Voor- en bijgerecht
Gemiddelde waardering
6 personen

Chef-kok Leon Mazairac bezoekt in Culemborg stadsboerderij Caetshage. Op deze zorgboerderij worden onder andere op een duurzame manier groenten geteeld. In de kas groeit en bloeit van alles, maar op het veld staan de wintergroenten. Leon ontmoet hier Hilde die hem rondleidt. Maar hij ontkomt er niet aan om ook zelf de handen uit de mouwen te steken. Met wintergroenten als spruiten en boerenkool bereidt Leon ook nog een heerlijk gerecht.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
5
  • 200 g
    boerenkool
  • 300 g
    grote spruiten
  • 1
    potje kimchi kruiden
  • 2 l
    basisbouillon (kip of groente)
  • 1
    bakje kastanjechampignons
  • 10
    kleine gehaktballetjes
  • 4
    eieren
  • gehakte peterselie
  • gefruite uitjes
  • pakje noedels
  • 1
    pakje wontonvellen (Dumpling of Gyoza)
  • 1
    klontje boter
  • peper en zout

Bereiding

  1. 1

    Bereid de spruiten vooraf. Kook ze heel gaar in wat licht gezouten water. Spoel ze koud en doe ze in een wekpot of kom en meng met de kimchi kruiden en laat lang intrekken.

  2. 2

    Begin met de bamisoep. Kook de noedels af en laat afkoelen.

  3. 3

    Kook de eitjes, pel ze en snij ze in partjes of ringen.

  4. 4

    Was de champignons. Snij ze in hele dunne plakjes en bewaar rauw.

  5. 5

    Maak de gehaktballetjes niet te groot en kruid een beetje pittig. Bak ze daarna in een pan. (De ballen kun je het beste de avond van te voren maken)

  6. 6

    Kook de bouillon op en breng op smaak met peper en zout naar smaak.

  7. 7

    Dan voor de wonton, kook de boerenkool gaar.

  8. 8

    Lek de boerenkool daarna uit en druk het door de zeef. Zodat al het vocht er uitgaat. Zet het op in pan met een klontje boter. Breng hoog op smaak met peper en zout.

  9. 9

    Rol de wontonvelletjes uit en leg in het midden van elk vel wat boerenkoolstoof.

  10. 10

    Maak de randen licht vochtig met je vinger of een kwast en plak ze dicht zonder lucht. Het is het makkelijkst af te sluiten met bijvoorbeeld de bovenkant van een kookring of glas. 

  11. 11

    Kook de wonton even voor in een beetje van de bouillon en laat afkoelen.

  12. 12

    Gebruik voor serveren diepe (noedel)kommen. Vul de kommen eerst met de noedels, de peterselie, het eitje, de spruitjes en de dumpling.

  13. 13

    Breng de bouillon goed aan de kook met de overige ingrediënten en schep met een grote lepel alles warm in de kom. Werk eventueel af met een beetje sojasaus.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!