“Basbousa” met zoet-zoute gekonfijte citroen
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 6-
200 gzachte boter of milde olijfolie
-
200 glichtbruine basterdsuiker
-
200 ghazelnotenmeel
-
100 gfijne polenta
-
1,5 tlbakpoeder
-
3eieren
-
3(bloed)sinaasappels
-
1 tlbaksoda
-
0,5ingelegde (gekonfijte) citroen
-
150 gpoedersuiker
-
•zout
-
•rozenwater
-
Verwarm de oven voor op 160C.
-
Vet een bakvorm naar keuze in met wat boter of olie en bestrooi lichtjes met wat polenta.
-
Klop de boter of olie met de suiker romig. Meng het meel met de polenta en bakpoeder. Meng om en om een ei en 1/3 deel van het meelmengsel door het suikermengsel. Voeg een snufje zout toe en rasp de schil van een sinaasappel erboven. Knijp het sap van ½ sinaasappel erbij. Meng er op het laatst de baksoda door.
-
Verdeel over de bakvorm en bak in het midden van de oven in ca. 30 minuten goudbruin en gaar.
-
Halveer intussen de ingelegde citroen, verwijder het vruchtvlees en snijd de schil fijn. Verwarm in een pannetje de poedersuiker met het sap van de overgebleven sinaasappels, de ingelegde citroen en een scheutje rozenwater. Zodra de poedersuiker gesmolten is kan het pannetje van het vuur.
-
Laat de cake in de vorm even afkoelen. Haal uit de vorm, inprikken met een satéprikker, de siroop er netjes over verdelen en goed in laten trekken en af laten koelen. Serveer met een flinke schep ongezoete room, yoghurt of crème fraîche.
- Eet smakelijk!