2 minuten

Overheerlijke cake met gekonfijte citroen

Met de ingemaakte citroenen van wecker Pascal maakt Nadia een overheerlijke glutenvrije citroencake. En om helemaal terug te gaan in de tijd, bakt ze de cake in een echte houtoven.
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 6
  • 200 gram
    zachte boter of milde olijfolie
  • 200 gram
    lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gram
    hazelnotenmeel
  • 100 gram
    fijne polenta
  • 1,5 tl
    bakpoeder
  • 3
    eieren
  • 3
    (bloed)sinaasappels
  • 1 tl
    baksoda
  • 1/2
    ingelegde (gekonfijte) citroen
  • 150 gram
    poedersuiker
  • zout
  • scheutje rozenwater
  • flinke schep ongezoete room / yoghurt / crème fraîche
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.

  2. Vet een bakvorm naar keuze in met wat boter of olie en bestrooi lichtjes met wat polenta.

  3. Klop de boter of olie met de suiker romig. Meng het meel met de polenta en bakpoeder.

  4. Meng om en om een ei en 1/3 deel van het meelmengsel door het suikermengsel. Voeg een snufje zout toe en rasp de schil van een sinaasappel erboven. Knijp het sap van ½ sinaasappel erbij. Meng er op het laatst de baksoda door.

  5. Verdeel over de bakvorm en bak in het midden van de oven in ca. 30 minuten goudbruin en gaar. 

  6. Halveer intussen de ingelegde citroen, verwijder het vruchtvlees en snijd de schil fijn. Verwarm in een pannetje de poedersuiker met het sap van de overgebleven sinaasappels, de ingelegde citroen en een scheutje rozenwater. Zodra de poedersuiker gesmolten is, kan het pannetje van het vuur. 

  7. Laat de cake in de vorm even afkoelen. Haal uit de vorm, inprikken met een satéprikker, de siroop er netjes over verdelen en goed laten intrekken en laten afkoelen. Serveer met een flinke schep ongezoete room, yoghurt of crème fraîche.

  8. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.