
Griekse gehaktballetjes met spinazie en taramasalata
Chef-kok Leon Mazairac maakt een heerlijk Grieks gerecht dat bij zijn kinderen favoriet is: gehaktballetjes in tomatensaus met spinazie en een taramasalata. Taramasalata is een Griekse dip met viskuit.
Recept
Kookmodus
Zet de kookstand aan om te voorkomen dat je scherm dimt of uitgaat.
Ingrediënten
-
Voor de taramasalata150 grgerookte viskuit van kabeljauw of harder
-
75 groud brood
-
2 tenenknoflook
-
1 dlolijfolie
-
1gekookte aardappel
-
1/2rode ui gesnipperd
-
•witte wijnazijn
-
•sap van een halve citroen
-
•peper
-
Voor de Horta750 grspinazie of een andere bladgroente
-
1citroen
-
•een scheut olijfolie
-
•peper
-
•zout
-
Voor de Keftedes Youvetsi1 kghalf om half gehakt
-
100 grfeta of mizithra
-
1 dlouzo
-
1/2rode ui
-
1blikje tomatenpuree
-
6tomaten
-
1ei
-
•gedroogde oregano
-
•broodkruim of oud brood
-
•bronzen venkel
-
•orzo
-
Begin met de taramasalata. Doe de gekookte aardappel in een maatbeker met een teen knoflook en wat binnenkant van zacht brood (bewaar de rest van het brood). Voeg twee eetlepels viskuit toe en pureer het geheel met een staafmixer. Giet vervolgens beetje bij beetje wat olie erbij tot er een romige massa ontstaat. Snijd een halve rode ui grof en pureer deze mee. Breng op smaak met een scheutje witte wijnazijn en roer alles goed door. Garneer met wat viskuit en zet de taramasalata in de koelkast om op te stijven.
-
Breng water met een beetje zout aan de kook en voeg een ruime hoeveelheid spinazie toe. Snijd ondertussen de citroen in partjes. Serveer de spinazie lauwwarm, besprenkel met wat olijfolie en leg de citroenpartjes er bovenop.
-
Begin met het gehakt. Strooi er wat gedroogde oregano over en meng er een eitje door. Snijd het groen van de venkel fijn, de feta in blokjes, het brood met korst in stukjes en snipper de rode ui. Men het goed door het gehakt en maak er balletjes van. Bak deze bruin in olie. Leg ze daarna in een ovenschaal. Bewaar het bakvet.
-
Gebruik de pan met bakvet voor de saus. Bak de tomaten in grove stukken aan met een ruime eetlepel tomatenpuree. Voeg fijngesneden knoflook toe en blus af met een scheutje ouzo (optioneel). Giet er groentebouillon bij, laat 15 minuten pruttelen en pureer de saus.
-
Giet de saus over de balletjes en zet 25 minuten in de oven op 150°C. Garneer met wat venkelgroen en serveer met gekookte Griekse rijstpasta.
- Geniet van je Griekse gehaktballetjes!
