3 minuten

Brownies met chocolade, houtgerijpt donker bier én whiskey karamel

Onze chef-kok Rosah neemt een kijkje bij bijzondere houtgerijpte bieren. Maandenlang rijpt het versgebrouwen bier in oude vaten waar ooit whisky, tequila, rode wijn of port in zat. Van deze speciaalbier maakt ze een chocolade brownie met heerlijke whiskey karamel. 

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 60 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 12
  • voor de brownies
    350 gr
    pure chocolade
  • 250 gr
    ongezouten roomboter
  • 3
    eieren
  • 80 gr
    ahornsiroop
  • 200 gr
    bloem
  • 10 gr
    bakpoeder
  • 10 gr
    bruine suiker
  • 25 cl
    donker bier, liefst houtgerijpt
  • voor de whiskey karamel
    200 gr
    witte kristalsuiker
  • 50 gr
    koude roomboter
  • 50 ml
    room
  • scheutje water
  • snufje zout
  • scheutje whiskey naar smaak
  • snufje zout
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.

  2. Plaats de chocolade en de roomboter in een hittebestendige kom en smelt ze au bain marie. Laat vervolgens ietwat afkoelen. 

  3. Doe de eieren, de ahornsiroop en de suiker in een andere kom en klop dit met een garde goed door. Voeg nu de bloem, bakpoeder en zout toe en meng tot een gelijkmatige massa. Roer nu de afgekoelde, gesmolten chocolade en roomboter door het beslag en voeg tenslotte het bier toe.

  4. Schenk het beslag in een met bakpapier beklede ovenschaal en bak circa 45-50 minuten af in een voorverwarmde oven van 175 graden. Laat afkoelen voordat je in de brownie gaat snijden. Als de brownie nog warm is, kan deze gaan brokkelen. Als de brownie goed is afgekoeld, kun je hier mooie, gelijkmatige stukken van snijden. 

  5. Doe voor de karamel de kristalsuiker met een scheutje water in een pan op middelhoog vuur. Verwarm de suiker totdat er een gouden karamel ontstaat. Probeer niet te roeren tijdens het bereiden van de karamel, hierdoor kan de suiker na het smelten opnieuw kristalliseren.

  6. Zodra de hete karamel mooi goudkleurig is, zet je het vuur uit en blus voorzichtig af met de room. Voeg dan koude klontjes roomboter toe. En breng op smaak met een snufje zout en een scheut whiskey. 

  7. Plaats de brownies op een gezellige schaal en schenk hierover royaal de sticky whiskey karamel.

  8. Geniet van je brownies!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Onze chef-koks Rosah van Schendelen en Sharon de Miranda | Foto: Sheena Schouwink