12 minuten

Brownies met karamel, pinda's en chocolade

Chef-kok Ramon Brugman maakt het bont vandaag. Hij maakt een brownie met zachte karamel, krokante pinda's en twee kleuren chocolade.
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 280 g
    boter
  • 280 g
    pure chocolade
  • 4
    eieren
  • 280 g
    suiker
  • 95 g
    bloem
  • 1 tl
    bakpoeder
  • karamel
    300 g
    suiker
  • 100 ml
    water
  • 120 ml
    slagroom
  • 70 g
    boter
  • 50 g
    witte chocolade
  • pinda's
    100 g
    ongezouten pinda’s
  • 70 g
    poedersuiker
  • eiwit
  • rasp van citroen
  • 2 kleuren ganache
    180 ml
    room
  • 240 g
    witte chocolade
  • 100 g
    pure chocolade
  1. Smelt 280 gram boter samen met 280 gram chocolade en meng het goed door elkaar heen.

  2. Klop 4 eieren op samen met 280 gram suiker.

  3. Meng 95 gram bloem met 1 theelepel bakpoeder en zet de oven aan op 180 graden.

  4. Giet het luchtige ei-mengsel bij de chocoladeboter en meng het met een spatel voorzichtig door elkaar. Halverwege zeef je de bloem met bakpoeder erdoor terwijl je blijft spatelen. Als alles door elkaar zit giet je het in een bakvorm bekleed met bakpapier. Zorg dat de laag vulling ongeveer 5 cm dik is en bak de brownie in 18 minuten gaar. Haal de brownie daarna voorzichtig uit de oven en laat afkoelen.

  5. Om de karamel te maken doe je 300 gram suiker in een pan met een dikke bodem. Voeg daar 100 ml water aan toe en laat het koken tot een mooi gekleurde karamel. Let op: niet roeren in de pan want dan mislukt het!

  6. Als de karamel de juiste kleur heeft voeg je 120 ml slagroom toe. Laat dit even uitbruisen en vervolgens kook je de karamel nog 2 minuten in.

  7. Dan haal je het van het vuur en voeg je 70 gram boter toe. Roer het helemaal glad en als laatste snij je 50 gram witte chocolade fijn en voeg je dat toe aan het mengsel. Laat de karamel half afkoelen en smeer de karamel dan op de brownie.

  8. Hak 100 gram ongezouten pinda’s iets fijner. Meng dit met 70 gram poedersuiker en de rasp van citroen. Voeg nou zo veel eiwit toe dat de suiker net blijft plakken aan de pinda’s.

  9. Voor de witte genache breng  je 80 ml room aan de kook. Hak 240 gram witte chocolade fijn en als de room kookt haal je de pan van het vuur en roer je de chocolade door de room heen. Roer net zo lang tot deze glad is.

  10. Doe ditzelfde voor de bruine genache alleen breng hiervoor 100 ml room aan de kook en roer hier 100 gram pure chocolade er doorheen. Roer ook dit net zo lang totdat je een gladde genache hebt.

  11. Doop een lepel in beide soorten ganache. Laat de ganache van de lepel lopen op de brownie. Zo krijg je een swirl van twee kleuren chocolade op de brownie. Laat de genache nog even stevig worden voordat je de brownie in stukjes snijdt.

  12. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.