8 minuten

Antilliaanse kroketten met frietjes en pittige Madame Jeanette-mayo

Vandaag neemt chef-kok Sharon je mee op een smaakavontuur naar het zonnige Caraïbisch gebied! Ze serveert krokante Antilliaanse kroketten, met frieten erbij en een flinke dot pittige Madame Jeanette-mayonaise. Knapperig, smaakvol en een beetje pit, zo hoort een snack moment te zijn.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Borrelhapje

Recept

Kookmodus

Zet de kookstand aan om te voorkomen dat je scherm dimt of uitgaat.

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • voor de kroketten
    250 gr
    rundergehakt
  • 1
    ui
  • 1
    groene paprika
  • 1
    bosje bladselderij
  • 1
    Madame Jeanette peper
  • 1 l
    water
  • 2
    runderbouillon blokjes
  • 1 tl
    kerrie poeder
  • 250 gr
    margarine
  • 350 gr
    bloem + extra om te paneren
  • Om te paneren
    3
    eieren
  • 300 gr
    paneermeel
  • 1 l
    frituurolie
  • voor de dikke frieten
    500 gr
    aardappelbonken
  • 200 gr
    mayonaise
  • 1
    Madame Jeannette
  • 1
    ui
  • zout
  • Benodigdheden
    Frituurpan
  • Voor de salade
    2
    avocado’s
  • 1
    komkommer
  • 1
    rode ui
  • 2 el
    olijfolie
  • 1
    limoen
  • peper
  • zout
  1. Rul het gehakt in een koekenpan goudbruin. Maak de ui schoon en maal in een keukenmachine de ui, paprika, peper (naar smaak) en de bladselderij fijn. Voeg dit mengsel toe aan het gehakt. Breng het gehakt op smaak met de kerriepoeder.

  2. Smelt de margarine en voeg de bloem toe. Roer goed door. Schenk al roerend ongeveer een liter runderbouillon erdoor en laat het opstaan tot een mooie dikke ragout. Voeg het vlees toe aan de ragout. Laat het afkoelen en draai er vervolgens kroketten van.  

  3. Kluts de eieren los. Haal de kroketten eerst door de bloem, dan door het ei en vervolgens door het paneermeel. Frituur de kroketten goudbruin.

  4. Verwarm de frituurpan tot 140 graden. Schil de aardappels en snijd ze in gelijke dikke staafjes was schoon en dep ze droog met keukenpapier. Bak de frieten eerst 10 minuten voor op 140 graden. Draai de frituur naar 180 graden en bak frieten vervolgens nog ongeveer 5 min af tot te goudbruin en krokant zijn. Bestrooi met wat zout naar smaak.  

  5. Maal de ui en Madame Jeanette fijn met de keukenmachine en roer dit door de mayonaise.

  6. Voor de salade schil je de avocado’s, haal de pit eruit en snijd de avocado in kleine blokjes. Snijd de komkommer in reepjes en de ui in halve ringen. Maak een dressing van de olijfolie en het sap van de limoen, wat peper en zout naar maak en schenk de dressing over de salade en meng alles door elkaar.

  7. Serveer de kroketten met de friet, de mayonaise en de salade. 

  8. Smul van deze Antilliaanse kroketten!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Surinaamse kerrie runderstoof met fonio van onze chefkok Sharon de Miranda