Dubbelgebakken gevulde aubergines met kappertjes, olijven en witte kaas

Culinair schrijver Nadia Zerouali laat haar kookkunsten los op deze paarse en veelzijdige vrucht: de aubergine. Ze maakt gevulde aubergine met kappertjes, feta en twee soorten olijven.

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 2
  • 1
    grote aubergine
  • peper en zout
  • frisgroene olijfolie
  • paar takjes salie
  • paar takjes rozemarijn
  • paar takjes tijm
  • handje tomaten
  • 2
    teentjes knoflook
  • handje ontpitte Kalamata olijven
  • handje ontpitte taggiasca olijven
  • 2 el
    kappertjes
  • 200 gram
    feta (witte kaas)
  • 75 gram
    granaatappelpitjes
  • Maak ook de extra yoghurtdip:
    200 gram
    Turkse yoghurt
  • paar takjes munt
  • paar takjes oregano
  • 1
    teentje knoflook
  • citroensap
  1. Verwarm de oven voor op de hoogste stand.

  2. Halveer de aubergine in de lengte doormidden, ook door de steelaanzet. Kerf de binnenkant met een scherp mesje diagonaal in, maar niet door de buitenste schil.

  3. Bestrooi met wat zout en druppel er olijfolie over. Smeer de aubergine goed in.

  4. Pof de helften van de aubergine in het midden van de oven, tot ze lichtbruin en zacht zijn.

  5. Ga ondertussen verder met de vulling van de aubergine. Rits hiervoor de blaadjes salie, rozemarijn en tijm van de takjes en snijd fijn.

  6. Was de tomaatjes en snijd in kleine stukjes. Pel en snijd 2 teentjes knoflook in plakjes. Snijd de olijven en kappertjes fijn. Meng alles door elkaar. Voeg een scheutje olijfolie en wat peper toe.

  7. Haal de aubergines uit de oven en schep voorzichtig het zachte vruchtvlees eruit. Meng dit door de vulling die je net hebt gemaakt. Schep de vulling dan in de auberginehelften. Verkruimel er wat van de feta over.

  8. Zet de aubergines terug in de oven en bak tot de kaas goudbruin is geworden.

  9. Wil je er iets extra's bij maken? Maak dan een yoghurtdip door de yoghurt, de rest van de feta, 1 teentje knoflook en citroensap naar smaak in de keukenmachine romig te kloppen. Dit kan ook met een garde. Schep er wat fijngesneden verse munt en oregano door.

  10. Bestrooi de aubergine met wat granaatappelpitjes en meng de rest door de yoghurtdip. Serveer direct.

  11. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.