Aubergines met chimichurri en kruidensalade

culinair expert
Alain Caron
Zilte groente recept
3 min
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Voor- en bijgerecht
Gemiddelde waardering
9 personen
Verzilting is wereldwijd een groeiend probleem. Maar liefst 1,5 miljard hectare landbouwgrond wordt bedreigd door verzilting of is nu al te zout om er voedsel op te kunnen verbouwen. Culinair expert Alain Caron maakt de overtocht naar Texel. Hier woont Marc van Rijselberghe, pionier van de zilte revolutie. Hij ontwikkelt groenten die kunnen overleven op zoute grond.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 2
    aubergines
  • 3 tenen
    knoflook
  • gedroogde tijm
  • 2
    sjalotjes
  • 20
    zwarte olijven zonder pit
  • 16 blokjes
    Griekse kaas in olie
  • 1
    tomaat
  • 1
    ui
  • 6
    radijsjes
  • 1
    avocado
  • 1
    gekookte biet
  • 1
    kleine wortel
  • 1
    kleine venkel
  • 8
    gedroogde tomaatjes
  • 1 bosje
    platte peterselie
  • 1 bosje
    basilicum
  • sap van een limoen
  • sap van een citroen
  • 2 el
    oregano
  • olijfolie
  • olijfolie extra vierge
  • zout en peper

Bereiding

  1. 1

    Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de aubergines door de helft en snipper 1 teentje knoflook. Smeer 3 eetlepels olijfolie over de binnenkant van de aubergines. Strooi daar wat van de fijngehakte knoflook, gedroogde tijm en peper en zout op en doe ze zo’n 40 minuten in de oven. Laat het daarna afkoelen.

  2. 2

    Snipper de sjalotjes, snij het vruchtvlees van de tomaat (dus zonder vel en de binnenkant) in blokjes. Snij met een mandoline de radijsjes in dunne plakjes en do dit ook met de venkel en de wortel. Snij het vlees van de avocado in blokjes en de gekookte biet in dikke staafjes. Hak de zongedroogde tomaatjes, een paar blaadjes peterselie en een paar blaadjes basilicum. Meng dit vervolgens allemaal door elkaar samen met de zwarte olijven zonder pit, de Griekse kaas, 3 eetlepels olijfolie extra vierge, wat druppels limoensap en maak het op smaak met zout en peper.  

  3. 3

    Voor de chimichurri hak je 1 ui, 2 tenen knoflook, een half bosje peterselie en een half bosje basilicum fijn en meng dit met 2 eetlepels oregano ½ eetlepel citroensap en 120 ml olijfolie en maak het op smaak met zout en peper. Doe dit allemaal in een keukenmachine en draai het totdat je een dikke groene saus hebt.

  4. 4

    Leg een halve aubergine op het bord met wat van de chimichurri en de kruiden- groentensalade.

Bon áppetit!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!