8 minuten

Eggs benedict met spinazie, pancetta, een gepocheerd eitje en Hollandaisesaus

Eggs benedict: lekker voor ontbijt, brunch of lunch! Onze chef-kok Ramon Brugman maakt deze klassieker met spinazie, knapperige pancetta, Bourgondische ham, een gepocheerd eitje én zelfgemaakte Hollandaisesaus. Dat klinkt als heel wat (en smaakt ook zo!), maar eigenlijk is het helemaal niet moeilijk.  

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 30 minuten
Menu Lunch

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor het broodje:
    4
    beschuitbollen
  • 1 el
    boter
  • 4
    plakken Bourgondische ham
  • 4
    gepocheerde eieren
  • 8
    strips uitgebakken pancetta
  • Voor de spinazie:
    400 gr
    verse spinazie
  • 1
    ui
  • 1 teen
    knoflook
  • zout en peper
  • Voor de castrique:
    50 ml
    azijn
  • 100 ml
    witte wijn
  • 1/2
    kleine ui gesneden
  • 1
    blaadje laurier
  • 3
    peperkorrels
  • Voor de saus:
    2
    eierdooiers
  • 100 gr
    boter
  • 1/2 tl
    zout
  • Voor de topping:
    Fris, groene blaadjes zoals waterkers
  1. Begin met het maken van de castrique (dat is eigenlijk een ingekookt sapje van witte wijn met azijn). Doe de azijn, witte wijn, gesneden ui, laurier en de peperkorrels in een pannetje aan breng het aan de kook. Laat het rustig pruttelen tot het tot 1/4 is ingekookt. Zeef dan de garnituur eruit en laat het afkoelen.

  2. Bak ondertussen de panchetta aan in een droge koekenpan tot ze krokant zijn. Bak ook de ham heel kort even aan.

  3. Smeer wat boter op de doormidden gesneden beschuitbollen en rooster dit in een droge hete koekenpan. Laat ze afkoelen tot gebruik.

  4. Zet de boter op een warm plekje zodat deze rustig smelt. Als het gesmolten is giet je het vet er van af in een ander kommetje. Het witte bezinksel kun je weg gooien. Je hebt alleen het vet nodig. Dit heet geklaarde boter.

  5. Snipper nu de ui en knoflook en fruit deze aan in een scheutje olijfolie. Voeg de spinazie toe en roer deze door de pan heen en laat het vocht weglopen met een zeef. Breng op smaak met zout en peper.

  6. Nu verder met de Hollandaisesaus. Pak de geklaarde boter. Zet een pan op met water en zet daar een schaal op. Voeg de castrique toe en twee eierdooiers. Au bain marie klop je de eidooier luchtig net zo lang totdat deze stevig begint te worden. Dan haal je het van de pan af en roer je beetje bij beetje de geklaarde boter door de saus heen. Als laatst breng je het op smaak met wat zout. 

  7. We gaan de eitjes pocheren. Zet alvast een kom met koud water neer, zodat je de eitjes kan afspoelen voor je ze op het broodje legt. Zet een pan water op het vuur en voeg wat azijn toe. Gebruik verse eieren (hoe verser, hoe beter). Roer het water en doe het verse eitje erin voor 3,5 á 4 minuutjes. Dan direct afspoelen en snijd de witte sliertjes eraf.  

  8. Maak nu de broodjes op door alles op elkaar te stapelen. Eerst de ham op de beschuitbol, dan de spinazie, het eitje en maak af met een groene frisse topping.

  9. Geniet van de eggs benedict met spinazie met pancetta!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Ramon Brugman maakt kipnuggets