Marmerkoekjes

Fatiha’s Chebakia (honingkoekjes)

“Als de zon onder is, drink ik als eerste koude melk met dadels, dat is een soort blusmoment.” Gedurende de ramadan delen onze kijkers hun favoriete recepten die je tijdens de ramadan kan klaarmaken. En die natuurlijk ook lekker zijn als je niet meedoet aan deze vastenmaand. 

Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

  • 1 kg
    patentbloem
  • 1,5 tl
    anijs gemalen en gezeefd
  • 1,5 tl
    venkel gemalen en gezeefd
  • 1 tl
    kaneel
  • 1
    puntje saffraan
  • 1/2 tl
    azijn
  • 1
    ei
  • 50 ml
    mazhar
  • 100 g
    sesamzaad geroosterd en gemalen
  • 250 g
    margarine
  • 1 tl
    gesmolten boter
  • 1
    glas water
  • Keukengerei
    grote kom
  • garde
  • deegroller
  • pastamachine
  • deegwieltje
  • theelepel
  • grote wokpan
  • pan
  • vergiet
  • bestek
  1. Eerst smelt je de boter en de smen (geklaarde boter) in een pan. Als je geen smen hebt is dat niet erg, het is een toevoeging.

  2. Doe ondertussen alle  ingrediënten inclusief de gesmolten boter, maar behalve de patentbloem, in een grote kom. Roer dit tot een glad mengsel. Het beste is om dit met een garde te doen, want door de gesmolten boter is het heet! 

  3. Voeg tot slot de patentbloem toe. Kneed dit goed en stevig. Voeg wanneer het droog is elke keer een handje water toe.

  4. Leg de bol deeg apart en zet de pastamachine en een deegroller klaar.

  5. Snijd de homp deeg in stukken en rol elke keer een stuk deeg met een deegroller uit tot een vierkant. Snijd deze in repen en haal die door de pastamachine. (stand 4) Als je geen pastamachine hebt, kun je het met de hand rollen, maar let erop dat de plakken allemaal even dik worden.

  6. Snijd vervolgens met een deegwieltje vierkantjes met vier streepjes er in.

  7. Vouw de vierkantjes: pak met je rechterhand (duim, wijs- en middelvinger) om en om een streng, dus 3 in totaal. Draai vervolgens je hand en pak met je linkerhand (duim en wijsvinger) de andere twee en draai van je af en vouw het als een soort roosje. Leg ze allemaal op een plaat.

  8. Verwarm de zonnebloemolie in een wok en in een andere pan de honing. (of zelfgemaakte stroop zoals Fatiha).

  9. Wanneer de olie heet is kunnen de deegroosjes per portie in de olie. Keer ze om zodat ze aan alle kanten mooi goudbruin worden. 

  10. Doe ze vervolgens in de warme stroop/honing en doe ondertussen alvast een nieuwe portie deegroosjes in de olie. Haal de roosjes uit de honing en laat ze uitlekken in een vergiet. Bestrooi ze meteen met sesamzaadjes.

  11. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.