Recept: Fatiha’s Chebakia (honingkoekjes)

14 juni 2017
Waardeer: 
(Totaal: 0 stemmen)

“Als de zon onder is, drink ik als eerste koude melk met dadels, dat is een soort blusmoment.” Gedurende de ramadan delen onze kijkers hun favoriete recepten die je tijdens de ramadan kan klaarmaken. En die natuurlijk ook lekker zijn als je niet meedoet aan deze vastenmaand. 

Het zevende recept is van Fatiha El Habziz uit Almere. 

Fatiha komt uit een groot meidengezin. Tijdens de ramadan deel je de smart met elkaar en doe je het samen. Ook met haar moeder, van wie ze het recept van Chebakia leerde maken. “Het samen klaar maken van het eten, met name de chebakia, heb ik echt in mijn jeugd geleerd en dat heb ik nooit los gelaten. Vroeger was chebakia altijd aanwezig. We hebben het ook heel veel mét en vóór buren gemaakt, voor kennissen en vrienden omdat ze dan niet wisten hoe ze het moesten maken. Ik weet niet hoe mijn moeder aan het recept kwam, maar ik heb het van haar overgenomen en weer doorgegeven aan mijn dochter. Nu maakt mijn moeder zelf geen chebakia meer, ze heeft daar het geduld en de puf niet meer voor. Ik maak het nog steeds, en ook voor haar, dat vindt ze helemaal geweldig. Dan proeft ze weer diezelfde smaak van vroeger. Ze zegt zelfs dat ik haar heb overtroffen!”

“Chebakia betekent letterlijk in elkaar verstrengeld en dat komt omdat het er ook verstrengeld uit ziet als het gevouwen is. Het wordt de hele ramadan door gegeten. Je kunt ze heel goed bewaren, een hele maand lang omdat ze in suikerstroop of honing gedoopt worden. Het lukt vaak niet om ze een maand te bewaren, want dan zijn ze halverwege al op!”

Met speciale dank aan Facebookgroep 'Koken en Bakken'.

Ingrediënten voor Fatiha’s Chebakia (honingkoekjes)

Met 1 kilo meel, maak je 3 kilo chebakia. Dat is een koektrommel vol en kun je wel een maand mee doen.

  • 1 kg patentbloem
  • 1 ½ theelepel anijs gemalen en gezeefd
  • 1 ½ theelepel venkel gemalen en gezeefd
  • 1 theelepel kaneel
  • Puntje van een theelepel saffraan
  • 1 theelepel gistkorrels
  • ½ theelepel azijn
  • 1 ei
  • 50 ml mazhar (oranjebloesem-aroma, géén rozenwater)
  • 100 gr sesamzaad, geroosterd en fijngemalen + een kommetje gewone voor versiering
  • 250 gr goede margarine (gaat beter dan roomboter, maar kan allebei)
  • 1 theelepel smen gesmolten (geklaarde boter, toevoeging, het is niet erg als je dit niet hebt)
  • Glas water

Keukengerei:

  • grote kom
  • garde
  • deegroller
  • pastamachine
  • deegwieltje
  • theelepel
  • grote wok
  • pan
  • vergiet
  • apart bestek voor de olie en voor de stroop/honing  (zodat de stroop/honing niet in de olie komt)

Aan de slag

  1. 1

    Eerst smelt je de boter en de smen (geklaarde boter) in een pan. Als je geen smen hebt is dat niet erg, het is een toevoeging.

  2. 2

    Doe ondertussen alle  ingrediënten inclusief de gesmolten boter, maar behalve de patentbloem, in een grote kom. Roer dit tot een glad mengsel. Het beste is om dit met een garde te doen, want door de gesmolten boter is het heet! 

  3. 3

    Voeg tot slot de patentbloem toe. Kneed dit goed en stevig. Voeg wanneer het droog is elke keer een handje water toe.

  4. 4

    Leg de bol deeg apart en zet de pastamachine en een deegroller klaar.

  5. 5

    Snijd de homp deeg in stukken en rol elke keer een stuk deeg met een deegroller uit tot een vierkant. Snijd deze in repen en haal die door de pastamachine. (stand 4) Als je geen pastamachine hebt, kun je het met de hand rollen, maar let erop dat de plakken allemaal even dik worden.

  6. 6

    Snijd vervolgens met een deegwieltje vierkantjes met vier streepjes er in.

  7. 7

    Vouw de vierkantjes: pak met je rechterhand (duim, wijs- en middelvinger) om en om een streng, dus 3 in totaal. Draai vervolgens je hand en pak met je linkerhand (duim en wijsvinger) de andere twee en draai van je af en vouw het als een soort roosje. Leg ze allemaal op een plaat.

  8. 8

    Verwarm de zonnebloemolie in een wok en in een andere pan de honing. (of zelfgemaakte stroop zoals Fatiha).

  9. 9

    Wanneer de olie heet is kunnen de deegroosjes per portie in de olie. Keer ze om zodat ze aan alle kanten mooi goudbruin worden. 

  10. 10

    Doe ze vervolgens in de warme stroop/honing en doe ondertussen alvast een nieuwe portie deegroosjes in de olie. Haal de roosjes uit de honing en laat ze uitlekken in een vergiet. Bestrooi ze meteen met sesamzaadjes.

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter