Flan met kardemon & amandel-merengue
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 6-
Voor de flan1mespuntje wijnsteen bakpoeder
-
200 grsuiker
-
400 mlvolle melk
-
1 blikgecondenseerde melk (400 ml)
-
6kardemom peultjes
-
1 tlkardemompoeder
-
1 tlmeska horra (mastiek, Marokkaanse supermarkt)
-
2eieren
-
2eierdooiers
-
•zout
-
voor de amandel-meringue2verse eiwitten
-
125 gpoedersuiker
-
1mespuntje wijnsteen bakpoeder
-
1 tlmeska poeder
-
1 eloranjebloesemwater
-
150 gamandelschaafsel
-
Benodigdheden•bakvormpjes of 1 vorm voor 1 grote flan
-
Los het mespuntje wijnsteenbakpoeder op in 80 g water en verwarm in een steelpannetje. Voeg de suiker in het midden van de pan toe, laat smelten en goudbruin worden zonder te roeren. Dit wordt de karamel.
-
Verwarm de melk met de gecondenseerde melk en de kardemompeultjes. Laat op laag vuur minstens 30 min. trekken maar niet koken. Dit wordt de kardemommelk.
-
Verwarm de oven voor op 160 graden. Zet de vormpjes alvast klaar. Leg een laag rek op de bodem van een passende ovenschaal met hoge randen. Dit doe je zodat de vormpjes niet direct in aanraking komen met de hete bodem van de schaal. Zet de vormpjes op het rek in de ovenschaal.
-
Als de karamel goudbruin is, verdeel je deze over de vorm of vormpjes. Hier strooi je het kardemompoeder over en laat uitharden.
-
Vijzel de meska fijn. Meng de twee eieren en de 2 eidooiers (de eiwitten bewaar je voor de merengue) met een snufje zout en de meska met een spatel met zo min mogelijk lucht door elkaar. Voeg voorzichtig en beetje bij beetje de kardemommelk toe aan het eimengsel. Zeef het geheel om de peulen eruit te halen.
-
Giet het gezeefde mengsel via je spatel in de vormpjes met karamel. Dit moet via de spatel om de karamel te beschermen. Bekijk de video om te zien hoe Nadia dat doet.
-
Zet de vormpjes in de ovenschaal in de voorverwarmde oven. Daarna vul je de ovenschaal zo snel en veilig mogelijk met kokend water tot 2 cm onder de rand van de vormpjes. Let op: je vult alleen de ovenschaal met water niet de vormpjes.
Bak in de voorverwarmde oven in ca. 20 minuten tot het wel wat stevig maar nog wel wiebelig in het midden is.
-
Laat de flan afkoelen op het aanrecht en laat verder opstijven in de koelkast (liefst een nachtje). Voor het serveren ga je met een scherp mesje langs de randen van de flan om deze los te maken. Eventueel zet je het vormpje even in warm water. Vervolgens kan je de flan op een schaal of bordje storten. De karamel vloeit dan als een saus over de flan.
-
Ga ondertussen verder met de amandel-meringues. Klop in een superschone kom van de eiwitten met de poedersuiker, wijnsteenbakpoeder, mastiek en snufje zout tot een stevige massa.
-
Voeg het oranjebloesemwater en het amandelschaafsel erdoor. Schep op een met bakpapier beklede bakplaat bergjes van het schuim en droog in ca. 4 uur in het midden van de oven.
-
Haal voor het serveren de folie eraf, ga met een scherp mesje langs de randen van de flan om deze los te maken en stort op schaal of bordjes. De karamel vloeit als een saus over de flan.
- Eet smakelijk!