Patatje stoofvlees met zelfgemaakte kerriemayonaise

Onze chef-kok Ramon Brugman maakt een klassieker uit België: mals stoofvlees met donker bier, krokante aardappelwedges en een zelfgemaakte kerriemayonaise. 

Gerecht Vlees
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Kookmodus

Zet de kookstand aan om te voorkomen dat je scherm dimt of uitgaat.

Ingrediënten

-
Aantal personen 4
+
  • Voor het stoofvlees:
    500 gr
    riblappen
  • 250 gr
    champignons
  • 300 ml
    donker bier
  • 2
    plakken ontbijtkoek
  • 2
    uien
  • 2
    tenen knoflook
  • 1
    winterpeen
  • 1
    prei
  • 1 el
    boter
  • 3
    laurierblaadjes
  • 1
    kruidnagel
  • 2 el
    bruine suiker
  • 2 tl
    mosterd
  • 1 tl
    tijm
  • ½ tl
    nootmuskaat
  • zout en peper
  • Voor de aardappelwedges:
    1 kg
    vastkokende aardappelen
  • 100 ml
    olijfolie
  • 1 tl
    tijm
  • 1 tl
    uienpoeder
  • zout en peper
  • Voor de kerriemayonaise:
    200 ml
    zonnebloemolie
  • 1
    eidooier
  • 1 el
    azijn
  • 2 el
    gembersiroop
  • 1 tl
    kerriepoeder
  • 1 gr
    zout
  • ½ tl
    gladde mosterd
  • sap van halve citroen
  1. Fruit de gesneden ui en knoflook in boter tot ze glazig zijn. Voeg het vlees toe en bak het stevig aan tot het mooi bruin is. Voeg de champignons toe en bak even mee. Blus dit af met het donkere bier. 

  2. Snijd de winterpeen en prei in stukken en voeg ze toe samen met de laurier, mosterd, bruine suiker, tijm, nootmuskaat en de kruidnagel. Leg de plakken ontbijtkoek bovenop het vlees. Die smelten straks en binden de saus. Laat het geheel minstens 90 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.

  3. Na het stoven van het vlees, trek dit uit elkaar tot draadjesvlees. Laat de saus dan iets inkoken zodat hij mooi dik wordt. Breng op smaak met zout en peper.

  4. Snijd de afgekoelde aardappelen in partjes. Meng ze met olijfolie, tijm, uienpoeder, zout en peper. Verdeel over een bakplaat en bak 30 tot 40 minuten op 200 graden goudbruin. Halverwege even omscheppen.

  5. Klop de eierdooier los met azijn, kerriepoeder, gembersiroop en mosterd. Voeg langzaam de olie toe terwijl je blijft roeren tot de mayonaise dik wordt. Roer het citroensap erdoor en breng op smaak met zout.

  6. Schep het stoofvlees op een bord, leg er de wedges naast en serveer met een lepeltje kerriemayonaise. Garneer eventueel met wat verse peterselie voor de smaak.

  7. Geniet van je patatje stoofvlees!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Vijgen taartje met sinaasappel mascarpone-kwark crème