Patatje stoofvlees met zelfgemaakte kerriemayonaise
Onze chef-kok Ramon Brugman maakt een klassieker uit België: mals stoofvlees met donker bier, krokante aardappelwedges en een zelfgemaakte kerriemayonaise.
Recept
Kookmodus
Zet de kookstand aan om te voorkomen dat je scherm dimt of uitgaat.
Ingrediënten
-
Voor het stoofvlees:500 grriblappen
-
250 grchampignons
-
300 mldonker bier
-
2plakken ontbijtkoek
-
2uien
-
2tenen knoflook
-
1winterpeen
-
1prei
-
1 elboter
-
3laurierblaadjes
-
1kruidnagel
-
2 elbruine suiker
-
2 tlmosterd
-
1 tltijm
-
½ tlnootmuskaat
-
•zout en peper
-
Voor de aardappelwedges:1 kgvastkokende aardappelen
-
100 mlolijfolie
-
1 tltijm
-
1 tluienpoeder
-
•zout en peper
-
Voor de kerriemayonaise:200 mlzonnebloemolie
-
1eidooier
-
1 elazijn
-
2 elgembersiroop
-
1 tlkerriepoeder
-
1 grzout
-
½ tlgladde mosterd
-
•sap van halve citroen
-
Fruit de gesneden ui en knoflook in boter tot ze glazig zijn. Voeg het vlees toe en bak het stevig aan tot het mooi bruin is. Voeg de champignons toe en bak even mee. Blus dit af met het donkere bier.
-
Snijd de winterpeen en prei in stukken en voeg ze toe samen met de laurier, mosterd, bruine suiker, tijm, nootmuskaat en de kruidnagel. Leg de plakken ontbijtkoek bovenop het vlees. Die smelten straks en binden de saus. Laat het geheel minstens 90 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
-
Na het stoven van het vlees, trek dit uit elkaar tot draadjesvlees. Laat de saus dan iets inkoken zodat hij mooi dik wordt. Breng op smaak met zout en peper.
-
Snijd de afgekoelde aardappelen in partjes. Meng ze met olijfolie, tijm, uienpoeder, zout en peper. Verdeel over een bakplaat en bak 30 tot 40 minuten op 200 graden goudbruin. Halverwege even omscheppen.
-
Klop de eierdooier los met azijn, kerriepoeder, gembersiroop en mosterd. Voeg langzaam de olie toe terwijl je blijft roeren tot de mayonaise dik wordt. Roer het citroensap erdoor en breng op smaak met zout.
-
Schep het stoofvlees op een bord, leg er de wedges naast en serveer met een lepeltje kerriemayonaise. Garneer eventueel met wat verse peterselie voor de smaak.
- Geniet van je patatje stoofvlees!