Foul medames met een dadel-pinda smoothie
De ramadan is van start gegaan en culinair schrijver Nadia Zerouali duikt de keuken in om een bijzonder ontbijt te bereiden: foul medames met een frisse salade én een dadel-pinda smoothie. Zeer voedzaam en en een stevige start van je dag.
Recept
Ingrediënten
-
250 ggedroogde bruine tuinbonen
-
•peper en zout
-
•gemalen komijn en/of korianderzaad
-
2citroenen
-
2eieren
-
•milde olijfolie
-
3rijpe vleestomaten
-
1komkommer
-
1bosje verse bladpeterselie
-
0,5bosje verse koriander
-
6takjes munt
-
•Arabisch brood
-
•fetakaas
-
•witte tahina
-
Smoothie9ontpitte dadels
-
1 lhavermelk
-
2bananen
-
2flinke eetlepels pindakaas
-
Week de tuinbonen een nachtje in ruim water.
-
Kook de geweekte tuinbonen in ruim koud water in ca. 1 uur zacht en gaar, afhankelijk van de kwaliteit van de bonen en de weektijd. Tot hier kun je het ook goed voorbereiden en in de diepvries bewaren.
-
Pers het sap van 1 citroen. Snij de andere citroen in partjes.
-
Kook de eieren naar smaak zacht of hard. Laat ze schrikken onder koud water, pel ze en snij in partjes.
-
Maak de tomaten schoon en snij ze in kleine stukjes. Snij de peterselie en koriander fijn. Pluk de blaadjes munt van de takjes en snij de muntblaadjes fijn. Meng in een kom en breng op smaak met wat citroensap, olijfolie, peper en zout.
-
Giet de gekookte zachte bonen af. Pureer met een staafmixer of stamp met een vijzel glad naar smaak.
-
Breng de foul op smaak met wat specerijen (ca. ½ tl elk), peper en zout en olijfolie.
-
Verwarm de foul vlak voor het serveren kort door. Verdeel de warme tuinbonen over 4-6 kommetjes. Schep de salade erop, druppel er wat olie over en doe de eitjes en de partjes citroen erbij. Serveer met Arabisch brood, fetakaas en witte tahina.
-
Voor de smoothie pureer je in een blender of met een staafmixer de dadels met de havermelk, de bananen (in stukken) en de pindakaas tot een romige shake. Laat eventueel in de koelkast goed koud worden.
- Eet smakelijk!