Poulet en cocotte
11 min

Franse klassieker: poulet en cocotte

Onze chef Leon duikt de Franse keuken in. Hij maakt poulet en cocotte: gebraden kip met een salade verte. Die groene salade zit echt bomvol groene groenten: van snijbonen, mini-komkommers tot courgette, groene asperges en broccoli.  

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de Poulet 'en cocotte'
    1
    hele biologische kip (geen plofkip, dan lukt het niet)
  • 1 k
    krieltjes
  • 3
    sjalotten
  • 1
    blad laurier
  • 200 g
    Parijse worteltjes (hele kleine, bolle worteltjes)
  • 2
    teentjes knoflook
  • 4
    takjes peterselie
  • Voor de pâte à luter:
    300 g
    bloem
  • 1
    eidooier
  • 80 g
    water
  • Voor de salade 'verte' met veel groene groentes:
    1
    broccoli
  • 1
    romanesco
  • 100 g
    sugarsnaps
  • 400 g
    snijbonen
  • 1
    little gem sla
  • wat veldkers of posteleinachtige sla
  • 1
    courgette
  • 4
    snackkomkommertjes
  • 3
    groene asperges
  • Voor de vinaigrette:
    1 tl
    pittige mosterd
  • 3 el
    olijfolie
  • 1 el
    azijn
  1. Snijd van de worteltjes de bovenkant af. Zet de krieltjes en de worteltjes op het vuur op met wat zout en peper. Snijd de sjalot en knoflook. Leg in een glazen pot op de bodem. Doe een beetje olijfolie in de pot tegen het plakken. 
     

  2. Maak de groene salade. Snijd alle groenten in mooie gelijke stukken of roosjes. Blancheer de harde groenten (behalve de snack-komkommers) kort in kokend gezouten water en laat ze schrikken. Giet de aardappeltjes af en laat deze afkoelen.

  3. Doe de kip er in zijn geheel bovenop de kruiden en de sjalotten. Snijd nog wat knoflook en stop dat in de kip. Snijd de aardappeltjes in twee, bewaar een paar aardappeltjes voor de salade. Leg de aardappeltjes en worteltjes op de kip heen en voeg wat basilicum toe. Voeg wat zout toe op de kip naar smaak. Giet wat olijfolie over de kip heen. Doe de deksel op de pot en sluit het af met de deeg.

  4. Maak het deeg door bloem, een eidooier en water bij elkaar te mengen. Kneed het goed. Rol het deeg op in de lengte en druk het plat. Maak de rand nat en plak het deeg om de sluiting van de pot heen. Duw het echt tussen de rand. Zet de kip 50 minuten in de oven op 160 graden.

  5. Snijd de aardappeltjes en de romanesco door midden. Leg deze op de bodem van een schaal of diep bord. Zorg dat alle groenten mooi droog en afgekoeld zijn. Leg een voor een de groenten over de romanesco en de aardappeltjes heen. Meng voor de vinaigrette de olijfolie, azijn en de pittige mosterd door elkaar. Maak de salade aan door de vinaigrette over de salade heen te gieten.

  6. Haal de kip uit de oven en verwijder de korst van de pot. Haal de kip uit de pot en serveer de stukken kip met de aardappeltjes en andere smaakmakers uit de pot. Dien de kip op samen met de groene salade.

  7. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.