12 minuten

Garnalen cocktail en petit farcis

Chef-kok Leon Mazairac maakt vandaag twee echte klassiekers: een garnalencocktail en petits farcis, kleine gevulde groenten. Voor de vulling haalt Leon een derde klassieker op tafel: ratatouille niçoise.
Gerecht Vis
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 2
  • Voor de garnalencocktail
    1
    kropsla
  • 500 g
    ongepelde garnalen (of 200 g vers gepelde)
  • 1
    grapefruit
  • 6 el
    mayonaise
  • 1 dl
    medium sherry
  • 3
    druppels tabasco
  • 6
    druppels worcestersaus
  • 1
    mespuntje cayennepeper
  • 1 el
    ketchup of tomatenpuree
  • citroen
  • Voor de petit farcis
    4
    mini groenten om te vullen (bijvoorbeeld paprika, courgette, tomaat, aubergine))
  • 1
    aubergine
  • 1
    courgette
  • 1
    paprika
  • 1
    ui
  • 3 el
    tomatenpuree
  • 2
    takjes tijm
  • 2
    tenen geplette knoflook
  • 1
    bosje basilicum
  • 3
    takken oregano of marjolein
  • 3
    filets van ansjovis (niet gezouten)
  • 10
    ontpitte zwarte olijven
  • 1
    rode peper
  • 1
    mespuntje cayennepeper
  • 2 el
    olijfolie
  • 1
    mespuntje paprikapoeder
  • 1
    takje tijm
  • 1
    blaadje laurier
  • 1
    takje rozemarijn
  1. Bereidt alvast de ratatouille voor. Snijd van de mini groenten de onder- en bovenkant af. Snijd ook alvast de ui, oregano, basilicum, paprika, aubergine, ansjovis, olijven, rode peper, courgette en knoflook brunoise, in kleine blokjes. Verwijder de zaadlijsten uit de tomaat en snijd deze ook fijn. Vermaal de basilicum en de dragon. Leg alvast de kappertjes, de tijm, de rozemarijn, het laurierblad klaar. Houd alle groenten apart van elkaar.

  2. Hol de mini groenten uit met een lepel. Blancheer deze groenten (behalve de tomaat) kort in gezouten water. Laat ze afkoelen en zet ze apart om later te vullen. 

  3. Zet een grote hoge pan of een hoge steelpan met een dikke bodem op het vuur. Doe de olie in de pan zet de ui en de knoflook aan. Voeg hier de paprika en het pepertje aan toe, gevolgd door de courgette en de aubergine. Laat dit een beetje garen. Doe nu de ansjovis en de olijf er bij en voeg in het geheel de tijm, laurier en de rozemarijn toe. Kruid het geheel met een mespuntje cayennepeper en een mespuntje paprikapoeder. Doe de kappertjes samen met de tomaat en tomatenpuree bij het geheel.

  4. Vul de mini groenten met de ratatouille. Duw de vulling goed aan zodat er veel in kan. Doe de dekseltjes op de groenten en besprenkel alles met nog wat olijfolie. Zet ze ongeveer 12 minuten in de oven op 200 graden.

  5. Voor de cocktailsaus meng je de mayonaise met de tomatenketchup of puree met de sherry, tabasco, worcestersaus, paprikapoeder en cayennepeper. Roer alles goed door elkaar en zet het in de koeling. Pel de garnaaltjes en zet deze ook in de koeling (bewaar de schillen eventueel voor een overheerlijk garnalensoepje).
     

  6. Haal de partjes uit de grapefruit, doe dit door met een mesje tussen de segmenten de partjes te snijden. Was de kropsla en pluk hier de kleinste blaadjes vanaf. Snijd een schijfje citroen. Maak de cocktail op door op de bodem sla en grapefruit te leggen, daar bovenop een flinke schep garnaaltjes. Werk het geheel af met de cocktailsaus. Doe een schijfje citroen aan de rand van het glas.
     

  7. Haal de ovenschaal met de mini groenten uit de oven. Schep de groenten met een spatel uit de ovenschaal en doe deze op een bord. Serveer de petit farcis samen met de garnalencocktail.

  8. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.