zeevruchtenrijst met bakbanaan
8 min

Gebakken rijst met zeevruchten, knoflookgamba's en groenten

Dit Aziatische gerecht zit vol groenten, specerijen en zeevruchten: mosseltjes, inktvis en garnaaltjes, paksoi, witte kool en knapperige bakbanaan. Onze chef Sharon flambeert de knoflookgamba's in cognac en laat ze sudderen in verse limoenbladeren. Zo lekker heb je ze nog nooit gegeten. 

Gerecht Vis
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de rijst met zeevruchten
    200 g
    zeevruchtenmix
  • 200 g
    basmatirijst
  • 1
    ui
  • 1
    teen knoflook
  • 1
    tomaat
  • 1 tl
    komijnzaad
  • 1 tl
    kurkuma
  • 3 el
    ketjap manis
  • 1
    paksoi
  • 100 g
    gesneden witte kool
  • 1
    rijpe bakbanaan
  • voor de gamba's
    500 g
    gepelde rauwe tijgergamba's
  • 5
    tenen knoflook
  • 1 tl
    chilivlokken
  • 2
    limoenbladeren
  • scheutje cognac
  • zout
  1. Kook de basmatirijst gaar. Maak de gamba’s schoon en hak de tenen knoflook fijn. Voeg de knoflook, een scheutje olie en de chilivlokken toe aan de gamba's en schep het om zodat de knoflooksmaak goed in de gamba's komt. Snijd een ui fijn en een tomaat in blokjes en doe wat olie in een pan. Doe een de kurkumma en het komijnzaad in de pan en bak het kort. Voeg hier de tomaten en de ui aan toe.

  2. Snijd de paksoi in stukken van ongeveer 1 cm. Voeg de zeevruchten toe in de pan en roerbak dit ongeveer 2 min. Doe hier ook de gesneden kool en de paksoi bij en roerbak het geheel. Voeg de rijst toe in de pan en roer alles goed door. Voeg de ketjap toe en bak dit al roerend nog 3 min goed door elkaar op een laag pitje.

  3. Neem een lage pan en verhit hierin een scheutje olie samen met de gehakte tenen knoflook. Voeg de gamba’s toe en houd een lange lucifer bij de hand en zet de afzuigkap uit! Giet een scheut cognac in de pan en flambeer het voorzichtig. Als het vuur gedoofd is, voeg de limoenbladeren toe. Bak het nog ongeveer 3 min en de gamba’s zijn klaar. Breng het nog op smaak met een klein beetje zout.

  4. Snijd de bakbanaan in plakjes van ongeveer 1 cm dik en bak deze in een koekenpan met wat olie op een laag pitje goudbruin en gaar. Doe wat gebakken rijst in een schaaltje en schep hier de geflambeerde gamba's bovenop. Serveer de bakbanaan naast het gerecht.

  5. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.