Thaise Visburgers
7 min

Thaise visburger met salade en pittige saus

Onze chef Ramon maakt visburgers met kabeljauw, een zelfgemaakte pikante Thaise saus en knapperige bosuitjes. Helemaal compleet door de zoet-zure Thaise salade met komkommer en wortel en een dressing met een scheutje vissaus, suiker, rode ui en munt.  

Gerecht Vis
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • voor de burgers
    4
    sesambolletjes
  • 300 g
    kabeljauwfilet
  • 4
    stengels bosui
  • 2
    blaadjes djeroek poeroet (citroenblaadjes)
  • 6
    takjes verse koriander
  • 2
    teentjes knoflook
  • 2 el
    vissaus
  • 1 tl
    rode currypasta
  • 1
    ei
  • olie
  • 1 el
    maizena
  • zout
  • peper
  • voor de Thaise salade
    1
    komkommer
  • 1/2
    bos koriander
  • 10
    blaadjes munt
  • 1
    limoen
  • 2 el
    vissaus
  • 1 el
    suiker
  • voor de Thaise saus
    100 ml
    grove Thaise chili saus (kippensaus)
  • 1
    rode ui
  • 1
    limoen
  • benodigdheden
    keukenmachine
  • koekenpan
  • 4
    lange saté prikkers
  • ronde uitsteker
  1. Haal de graatjes uit de kabeljauw en verwijder eventueel het vel. Snijd de kabeljauw in stukken en doe het in de keukenmachine, maal de vis alvast fijn. Voeg het ei, rode currypasta, vissaus en de maizena toe. Breng het op smaak met wat zout en peper. Doe de vis in een kom zodat dit zo kan opstijven in de koelkast.

  2. Snijd de koriander, djeroek poeroet, en de bosui en voeg deze toe. Roer het goed door de vis heen. Dek het geheel af en laat het ongeveer 15-20 minuten opstijven in de koelkast.

  3. Terwijl de visburgers opstijven kun je alvast de salade maken. Snijd de uien en de komkommer in dunne stukjes (bijvoorbeeld met een mandoline). Doe de suiker in een bakje en knijp hier de limoen op uit. Voeg hier ook de vissaus bij en roer dit goed door. Snijd de munt en leg dit op de komkommer. Schenk de dressing over de komkommer en rode ui en schep dit goed om. Werk het geheel af met koriander.

  4. Voor de Thaise saus doe je de chili saus in een bakje. Snijd een limoen en knijp deze uit boven de chilisaus. Snijd de rode ui dun (bijvoorbeeld met een mandoline) en voeg deze ook toe. Roer het geheel goed door.

  5. Als de vis stijf is kun je hier burgers van maken. Leg een bakpapiertje neer en maak hier ronde hoge vormpjes van de vis op. Dit kan met een ronde uitsteker. Zorg er voor dat de vis goed strak in de uitsteker zit. 

  6. Warm een koekenpan op met wat olijfolie. Zorg er voor dat de pan goed heet is. Leg de burgers voorzichtig in de pan. Bak de burgers ongeveer 3 minuten per kant. Snijd de bolletjes alvast open en doe hier wat Thaise saus op. Je kunt hier eventueel ook nog sla op doen. Als de burgers klaar zijn doe je ze op het broodje en werk de burger af met de komkommer salade. Om de burgers mooi te laten zitten kun je ze vastzetten met een satéprikker.

  7. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.