Gebakken schol met preistamppotje

chef-kok
Ramon Brugman
Gebakken schol met preistamppotje (121)
Gerecht
Vis
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
82 personen

Chef-kok Ramon Brugman maakt een snelle maaltijd: heerlijke gebakken scholletjes met een stamppotje van prei, oesterzwammen en rode ui. Daarbij komt nog een frisse salade van witlof.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • Schol
    4
    kleine scholletjes
  • 2 el
    olijfolie
  • 1 el
    boter
  • 1
    citroen
  • 1/2
    bosje peterselie
  • zout en peper
  • Stamppot
    400 g
    kruimige aardappelen
  • 100 g
    oesterzwammen
  • 2
    rode uien
  • 1
    prei
  • 1
    klont boter
  • 150 ml
    melk
  • zout en peper
  • Witlof
    4
    stronkjes witlof
  • 3
    augurken
  • 3
    eieren
  • 1
    appel
  • 2 el
    mayonaise
  • 2 el
    augurken sap
  • zout en peper
  1. 1

    Schil de aardappelen en zet deze op met koud water. Kook de aardappel gaar en stoom ze droog. 

  2. 2

    Snij de rode ui, prei en oesterzwammen fijn. Bak deze in een klont boter gaar een breng op smaak met zout en peper.

     

  3. 3

    Stamp de aardappelen en voeg de melk toe. Roer deze goed door de aardappelen heen. Voeg nu het garnituur toe en breng op smaak met zout en peper.

  4. 4

    Kook de eieren voor in de salade hard. 

  5. 5

    Snij de witlof in dunne plakjes. snij de augurken, appel en ei in kleine blokjes. Meng de mayonaise met het augurkenvocht. Doe alles in een grote kom en meng alles door elkaar. Breng op smaak met zout en peper

  6. 6

    Bestrooi de schol met zout en peper. Zet een pan met anti-aanpak laag op half hoog vuur en doe hier de olijfolie in. Leg de scholletjes in de pan en voeg nu de klont boter toe. Na ongeveer 5 minuten bakken draai je de vis om. Bak tot dat deze gaar is. 

  7. 7

    Haal de vis uit de pan en knijp in het bakvet de citroen uit. Snij de peterselie fijn en doe deze ook bij de boter en citroensap. Leg de vis op het bord en schep met een lepel wat van de boter/citroen mengsel over de vis. 

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!