Reefilet met chocoladesaus

17 april 2017
Stilstaand beeld van Reefilet met chocoladesaus

Alain Caron mag op bezoek bij Tom van de Veen. Deze bevlogen chocolatier maakt deel uit van het Nederlandse Patisserie Team, dat alles zegt over de geweldige dingen die hij doet met chocolade. Tom werkt ook graag met ingrediënten uit de natuur: dennennaalden, bloesems, watermunt en spirea bijvoorbeeld. Deze tweede paasdag maakt Alain ree met chocoladesaus en Tom maakt er paaseitjes bij met een vulling van dennennaalden.

4 personen
Ingrediënten

voor het vlees

  • 4 ree filets van 180 g p.s.
  • 80 g gemalen pistache

voor de saus

  • 120 g pure chocolade
  • ½ dl port
  • 1 dl kalfsjus
  • sap van een halve sinaasappel
  • 130 g boter

voor de groenten

  • 1 kleine wortel
  • 1 kleine gekookte biet
  • 12 radijsjes
  • 1 rode ui

voor de marinade

  • ½ liter water
  • 1 dl neutrale azijn
  • 150 g suiker

 

*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving. 

 

Aan de slag

  1. 1

    Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. 2

    Breng voor de marinade het water samen met de azijn en de suiker aan de kook. 

  3. 3

    Maak de groenten ondertussen schoon en snij het in reepjes van 2 mm. Voeg het vervolgens toe aan de marinade. Haal het pan op dat moment van het vuur. 

  4. 4

    Laat het afkoelen tot het lauwwarm is. Giet het dan of door een zeef. Bewaar de groenten. 

  5. 5

    Voor de saus laat je de port samen met het sinaasappel sap en de kalfsjus tot de helft inkoken. Haal als het in gekookt is (en dus een verdikte saus is ontstaan) de pan van het vuur en voeg de chocolade toe. 

  6. 6

    Blijf roeren tot de chocolade is gesmolten. Wordt de saus te dik, dan kan je er wat warm water bij voegen. Breng de saus als laatste op smaak met wat peper en zout. En zet apart. 

  7. 7

    Kruid de reefilet met wat peper en zout. Bak de reefilets in wat boter licht bruin in de pan. Doe de filets vervolgens 9 minuten in de voorverwarmde oven. Laat het vlees daarna rusten. Haal de reefilets vervolgens door de gemalen pistache noten.

  8. 8

    Voor de presentatie leg je op het midden van het bord een ronde steker. Leg de groenten daarin in een cirkel. Snij het vlees in plakjes en leg dat in het midden. Doe er wat saus overheen. 

  9. 9

    Strooi er nog wat pistache omheen. 

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter

Ook lekker om te maken

  1. Recept
    Stilstaand beeld van Geflambeerde warme appeltaartjes
    27 december 2016

    Geflambeerde warme appeltaartjes

    Ramon maakt heerlijke geflambeerde warme appeltaartjes. Deze zijn ook heerlijk om later deze week op oudejaarsdag op tafel te zetten.

  2. Recept
    Stilstaand beeld van Vijgen uit de oven met paardenmelk crème
    14 oktober 2016

    Vijgen uit de oven met paardenmelk crème

    Alain is in Dordrecht en proeft paardenmelk. Met deze melk maakt hij een mooi dessert met vijgen.

  3. Recept
    Stilstaand beeld van Rendang daging en Indische huzarensalade
    10 februari 2016

    Rendang daging en Indische huzarensalade

    Alain maakt rendang daging en een Indische huzarensalade voor een kritisch proefpanel.

  4. Recept
    24 mei 2017

    Soto Ayam Surabaya met martabak

    ''Ik heb veel Nederlandse vrienden die ik uitnodig om tijdens de ramadan bij mij te komen eten.''...

  5. Recept
    Stilstaand beeld van Rode mul met antiboise
    10 oktober 2016

    Rode mul met antiboise

    Alain maakt bij de knoflook en de knoflookcrème een heerlijk gerecht met rode mul.

  6. Recept
    Stilstaand beeld van Gepofte zoete aardappel
    16 mei 2016

    Gepofte zoete aardappel

    Chef-kok Sharon de Miranda maakt een betaalbare vegetarische maaltijd met gepofte zoete aardappel...

  7. Recept
    Stilstaand beeld van Gevulde speculaas
    21 november 2016

    Gevulde speculaas

    Sinterklaas is in het land en dat is voor Ramon reden om iets lekkers te bakken: gevulde speculaas.

  8. Recept
    Stilstaand beeld van Gegrilde grietbot
    7 april 2017

    Gegrilde grietbot

    Milton en Leon zijn bij het wijndomein van Arina en Diederik in de Betuwe. Leon maakt een heerlijk gerecht bij een van de dranken.

  9. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van Welke wijn drink je bij gazpacho?
    20 december 2016

    Welke wijn drink je bij gazpacho?

    Lendl Mijnhijmer vertelt je welke wijn je het beste kan drinken bij de gazpacho van Sharon.

  10. Wat kun je met...
    15 mei 2017

    ramadan 1

  11. Recept
    Stilstaand beeld van Salade van asperges
    5 mei 2017

    Salade van asperges

    Leon en Lendl ontmoeten siroopmaker Maidie van den Bos in Rotterdam. Bij haar drankjes en cocktails maakt een mooi gerecht met asperges.

  12. Recept
    Stilstaand beeld van Gegrilde kippendijen en bloemkoolpuree
    14 februari 2017

    Gegrilde kippendijen en bloemkoolpuree

    Sharon vervangt de aardappelen voor bloemkoolpuree. Daarbij maakt ze overheerlijke gemarineerde kippendijen en gebakken snijbonen.

  13. Recept
    Stilstaand beeld van We eten witlofkroketten!
    5 januari 2016

    We eten witlofkroketten!

    Ramon gaat aan de slag met groente van het seizoen: witlof. Hij maakt er wat verrassends mee: witlofkroketten!

  14. Recept
    Stilstaand beeld van  Zuurkoolsoep met uien-kaasbroodrolletjes
    19 januari 2016

    Zuurkoolsoep met uien-kaasbroodrolletjes

    Ramon maakt een betaalbare winterse maaltijd: zuurkoolsoep met zelfgemaakte uien-kaasbroodrolletjes.

Pagina's