Reefilet met chocoladesaus

17 april 2017
Stilstaand beeld van Reefilet met chocoladesaus

Alain Caron mag op bezoek bij Tom van de Veen. Deze bevlogen chocolatier maakt deel uit van het Nederlandse Patisserie Team, dat alles zegt over de geweldige dingen die hij doet met chocolade. Tom werkt ook graag met ingrediënten uit de natuur: dennennaalden, bloesems, watermunt en spirea bijvoorbeeld. Deze tweede paasdag maakt Alain ree met chocoladesaus en Tom maakt er paaseitjes bij met een vulling van dennennaalden.

4 personen
Ingrediënten

voor het vlees

  • 4 ree filets van 180 g p.s.
  • 80 g gemalen pistache

voor de saus

  • 120 g pure chocolade
  • ½ dl port
  • 1 dl kalfsjus
  • sap van een halve sinaasappel
  • 130 g boter

voor de groenten

  • 1 kleine wortel
  • 1 kleine gekookte biet
  • 12 radijsjes
  • 1 rode ui

voor de marinade

  • ½ liter water
  • 1 dl neutrale azijn
  • 150 g suiker

 

*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving. 

 

Aan de slag

  1. 1

    Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. 2

    Breng voor de marinade het water samen met de azijn en de suiker aan de kook. 

  3. 3

    Maak de groenten ondertussen schoon en snij het in reepjes van 2 mm. Voeg het vervolgens toe aan de marinade. Haal het pan op dat moment van het vuur. 

  4. 4

    Laat het afkoelen tot het lauwwarm is. Giet het dan of door een zeef. Bewaar de groenten. 

  5. 5

    Voor de saus laat je de port samen met het sinaasappel sap en de kalfsjus tot de helft inkoken. Haal als het in gekookt is (en dus een verdikte saus is ontstaan) de pan van het vuur en voeg de chocolade toe. 

  6. 6

    Blijf roeren tot de chocolade is gesmolten. Wordt de saus te dik, dan kan je er wat warm water bij voegen. Breng de saus als laatste op smaak met wat peper en zout. En zet apart. 

  7. 7

    Kruid de reefilet met wat peper en zout. Bak de reefilets in wat boter licht bruin in de pan. Doe de filets vervolgens 9 minuten in de voorverwarmde oven. Laat het vlees daarna rusten. Haal de reefilets vervolgens door de gemalen pistache noten.

  8. 8

    Voor de presentatie leg je op het midden van het bord een ronde steker. Leg de groenten daarin in een cirkel. Snij het vlees in plakjes en leg dat in het midden. Doe er wat saus overheen. 

  9. 9

    Strooi er nog wat pistache omheen. 

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter

Ook lekker om te maken

  1. Recept
    Stilstaand beeld van Cocktail de fruit de mer
    16 december 2016

    Cocktail de fruit de mer

    Alain maakt een heerlijk gerechtje bij de cocktails die hij mag proeven bij de familie Van Ongevalle.

  2. Recept
    Stilstaand beeld van Varkensribben met boerengarnituur
    22 november 2016

    Varkensribben met boerengarnituur

    Alain gaat op bezoek bij een familiebedrijf. Hier fokken ze bijzondere varkens. Het hele productieproces houden ze in eigen hand. Daar weet Alain wel wat mee.

  3. Recept
    Stilstaand beeld van Mousseline met garnalen en een schaaldierensoep.
    18 maart 2016

    Mousseline met garnalen en een schaaldierensoep.

    Leon maakt een mousseline met garnalen en een schaaldierensoep.

  4. Recept
    Stilstaand beeld van Quinoa salade met gerookte makreel
    7 oktober 2015

    Quinoa salade met gerookte makreel

    Chefkok Sharon de Miranda maakt een maaltijd die snel op tafel staat. Een gezonde salade van quinoa, gerookte makreel en avocado.

  5. Recept
    Stilstaand beeld van Peer in cocotte
    6 januari 2017

    Peer in cocotte

    Alain maakt een gerechtje bij de siroop met spuitwater. Peer in cocotte. Een soort perentaartje in een kleine stoofpan.

  6. Recept
    Stilstaand beeld van Rode mul met venkel en een saus van Oranjebitter
    27 april 2016

    Rode mul met venkel en een saus van Oranjebitter

    Alain maakt een heerlijk gerecht bij Oranjebitter.

  7. Recept
    Stilstaand beeld van Een pijlsnelle maaltijd
    16 november 2015

    Een pijlsnelle maaltijd

    Sharon maakt een snelle maaltijd met calamares en limoenrijst. En met natuurlijk een smakelijk watertje om erbij te drinken.

  8. Recept
    Stilstaand beeld van Bijgerechten: o.a. gebraiseerde witlof
    22 december 2016

    Bijgerechten: o.a. gebraiseerde witlof

    Ramon maakt een aantal bijgerechten die passen bij de hoofdgerechten van Alain: gebraiseerde witlof, gratin van schorseneren en chutney van witlof.

  9. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van 45 soorten knoflook
    10 oktober 2016

    45 soorten knoflook

    Alain gaat bezoek bij Kees in Leusden die maar liefst 45 soorten knoflook teelt.

  10. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van Limoncello
    25 maart 2016

    Limoncello

    Culinair expert Alain Caron ontmoet een Friese likeurmaker die limoncello maakt. Het lijkt wat...

  11. Recept
    Stilstaand beeld van Zalm met stroop
    2 maart 2016

    Zalm met stroop

    Alain proeft gerookte zalm gemarineerd in trekdrop en wodka, en daar kookt hij een prachtig gerecht bij.

  12. Recept
    Stilstaand beeld van Het is weer stamppot-tijd!
    3 november 2015

    Het is weer stamppot-tijd!

    Het wordt weer stamppot-tijd! Sharon maakt een snelle maaltijd met een heerlijke stamppot van snijbiet en kabeljauw.

  13. Recept
    Stilstaand beeld van Flammkuchen en courgettesoepje
    6 februari 2017

    Flammkuchen en courgettesoepje

    Sharon maakt een Elzasser Flammkuchen. Daarbij serveert zij een snel courgettesoepje en een heerlijke tomatensap

  14. Recept
    Stilstaand beeld van Salade van bulgur
    8 februari 2016

    Salade van bulgur

    Chef-kok Sharon de Miranda let op de portemonnee en maakt een betaalbare salade met het graan bulgur, dat wat naar noten smaakt.

Pagina's