12 minuten

Gele kokosrijst, tempeh in zwarte bonensaus en gebakken paddenstoelen

Chef-kok Geneal maakt een plantaardig gerecht met gebakken tempeh in zwarte bonensaus, paddenstoelen en gele kokosrijst. De hartige tempeh en zoete rijst zijn een perfect duo
Gerecht Vegan
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

  • Voor de rijst:
    400 gr
    basmatirijst
  • 3
    st. pandanblad
  • 100 ml
    kokosmelk
  • 700 ml
    water
  • 2
    eetlepels kurkuma
  • Voor de gebakken tempeh:
    2
    stuks rode ui
  • 350 gr
    tempeh
  • 1
    rode ui
  • 2
    stuks knoflookteen
  • 100 gr
    spinazie (gewassen)
  • 90 gr
    zwarte bonen saus
  • 5 gr
    gerookte paprikapoeder
  • 5 gr
    kerrie
  • 20 gr
    ketjap manis
  • 20 gr
    sojasaus
  • 20 gr
    grove mosterd
  • 20 gr
    tomatenpuree
  • 200 ml
    water
  • Voor de paddenstoelen en toppings:
    200 gr
    champignons of kastanje paddenstoelen
  • een handje koriander
  • 1
    rode paprika
  1. Verhit een pannetje op laag vuur en verhit de kurkuma hier lichtjes in, voeg dan de kokosmelk toe en laat dit even pruttelen zodat al de gele kleur in de kokosmelk gaat zitten.  

  2. Voeg dan het pandanblad, het water en de kokosmelk met kurkuma toe aan de pan met rijst. Als de rijst kookt zet je het vuur laag en dek je het af met een bakpapiertje, als het water volledig verdampt is is de rijst gaar. Tip: als de rijst nog niet gaar is kan je een beetje water toevoegen. 

  3. Halveer de uien met schil en al, verhit een pan met een beetje olie op middelhoog vuur en bak de uien hierin aan totdat ze mooi beginnen te kleuren.

  4. Meng de zwarte bonensaus, ketjap, sojasaus, mosterd, tomatenpuree, en water samen. Blus de gebakken uien af met een klein beetje van de marinade en zet het vuur uit, leg de uien in een ovenschaaltje en giet er een klein beetje water bij. 

  5. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en gaar de uien ongeveer 40 minuten lang in een voorverwarmd oven op 180 graden. 

  6. Snijd de tempeh in kleine blokjes, verhit een pan op middelhoog vuur met een laagje olie en bak de tempeh totdat ze goudbruin zijn. Snijd ondertussen de rode ui in halve uienringen en hak de knoflook fijn. Voeg beiden toe aan de pan met tempeh. 

  7. Blus de pan met tempeh af met de marinade en laat dit een minuutje pruttelen, zet het vuur dan uit en voeg de spinazie dan toe. Tip: zet het vuur op tijd uit want de saus kookt heel snel in en dan wordt de saus te intens van smaak. 

  8. Snijd de paddenstoelen in gelijke partjes en verhit een pan op middelhoog vuur met een laagje olie, bak ze hier goudbruin in.  

  9. Hak de koriander fijn en voeg de helft toe aan de paddenstoelen en de andere helft aan de pan met tempeh.  

  10. Snijd de paprika in kleine blokjes, schep de rijst op bord en leg er een goede portie gebakken tempeh in zwarte bonen saus naast. Garneer het gerecht af met de gesneden paprika.  

  11. Geniet van de kokosrijst met tempeh!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Meer recepten van Geneal in je mailbox?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Geneal