Tahin

Gevlochten Tahin broodjes met walnoten

''Als mensen mij zouden vragen waar ik aan moet denken als ik aan de ramadan denk zou ik zeggen: gezelligheid, liefde en tahin broodjes!'' Gedurende de ramadan delen onze kijkers hun favoriete recepten die je tijdens de ramadan kan klaarmaken. En die natuurlijk ook lekker zijn als je niet meedoet aan deze vastenmaand. 

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
 • Deeg
  1,3 kg
  bloem
 • 300 ml
  volle melk
 • 1
  pakje verse gist
 • 2 el
  suiker
 • 3 tl
  zout
 • 3,5 el
  zonnebloemolie
 • Vulling
  450 g
  tahin
 • 150 g
  walnoten
 • 175 ml
  pekmez
 • 200 ml
  zonnebloemolie
 • 2 el
  suiker
 • Topping
  1
  ei
 • blauwmaanzaad
 • sesamzaad
 • nigellazaad
 1. Doe de 700 ml melk samen met de gist in een pannetje. Zet het pannetje op het vuur. Laat de melk lauw worden. Met je pink kan je voelen dat de melk niet te heet wordt (geen hete melk toevoegen aan het deeg!). Zorg er ook voor dat er geen brokken gist in het deeg zitten.

 2. Giet de lauwe melk in de kom van de keukenmachine. En voeg daarbij 3 eetlepels zonnebloemolie toe. 

 3. Voeg 2 eetlepels suiker toe. 

 4. Neem een pak bloem en maak de verpakking open. Voeg hier drie theelepels zout aan toe en meng dit goed. 

 5. Start de keukenmachine. Neem het pak bloem en gooi deze beetje bij beetje bij de melk in de kom van de keukenmachine.

 6. Na tien minuten kneden (het deeg moet een beetje aan je vingers blijven plakken) voeg je nog vier eetlepels bloem aan het deeg toe. Je kneedt nog verder met de machine. 

 7. Wanneer het deeg klaar is haal je deze uit de kom. Bestuif een schoon werkblad met een halve eetlepel bloem en leg het geknede deeg op je werkblad. Strooi nog een halve eetlepel bloem op het deeg.

 8. Kneed met je handen het deeg voor ongeveer vijf minuten totdat de bloem goed is opgenomen in het deeg.

 9. Vet een kom in met een halve eetlepel olijfolie en leg het bol deeg erin. Draai een paar keer om zodat alle kanten ingevet zijn. 

 10. Laat het deeg een uur rijzen.

 11. Verwarm de oven voor op 180 graden. 

 12. Maak tijdens het wachten de tahin vulling klaar. Meng suiker met pekmez, olie en tahin in een kom tot een vloeibaar geheel. Het is belangrijk dat het vloeibaar is, omdat dit makkelijk gaat met insmeren. Als het dik oogt voeg er dan wat meer olie eraan toe.

 13. Terwijl het brood rijst maak je de vulling klaar voor het brood. Breek alvast de eieren en klop ze in een kommetje los. Hiermee ga je de broodjes insmeren als ze klaar zijn.

 14. Maal de walnoten tot kleine stukjes en doe dit in een ander kommetje.

 15. Als het deeg gerezen is duw je met je handen de lucht uit het deeg. Maak hier 10 á 11 bolletjes van. Leg over alle andere bolletjes een theedoek zo voorkom je dat het uitdroogt.

 16. Bestuif een schoon werkvlak met bloem en rol een bol uit tot een vierkant plak. Verdeel het tahin mengsel (4 eetlepels) hierover met wat walnoten. Niet teveel walnoten, want anders scheurt het deeg tijdens het rollen. Maak er een envelop van en zet aan de kant. Herhaal met alle andere bolletjes. 

 17. Spreid vervolgens het deeg uit met je vingers. Snij het deeg in drie verticale slierten. Zorg ervoor dat deze niet helemaal los komen te zitten van elkaar. 

 18. Rol de slierten in een kronkel en vlecht ze daarna in. Maak er dan een rondje van. 

 19. Leg de gevlochten broodjes op een bakplaat. Smeer de broodjes in met ei. Strooi er maanzaad, sesamzaad en nigellazaad overheen. 

 20. Laat de broodjes rijzen voor 5 minuten.

 21. Stop de broodjes in een voorverwarmde oven op 180 graden voor ongeveer 25 minuten. Onderkant en bovenkant moeten goudbruin zijn!  Het kan per oven verschillen, dus houd de broodjes in de gaten.

  Tip van Zarife: Serveer de broodjes met rode linzensoep of ook lekker als ontbijt!        

 22. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.