Recept: Gevlochten Tahin broodjes met walnoten

6 juni 2017
Waardeer: 
(Totaal: 5 stemmen)

''Als mensen mij zouden vragen waar ik aan moet denken als ik aan de ramadan denk zou ik zeggen: gezelligheid, liefde en tahin broodjes!'' Gedurende de ramadan delen onze kijkers hun favoriete recepten die je tijdens de ramadan kan klaarmaken. En die natuurlijk ook lekker zijn als je niet meedoet aan deze vastenmaand. 

Het vijfde recept is van Zarife Tosun (23) uit Amsterdam. 

Zarife studeert communicatie en aan het eind van deze maand studeert zij af. Eigenlijk is Zarife nooit echt een keukenprinses geweest. Maar de laatste jaren heeft ze het koken en bakken ontdekt. Al gauw neemt ze kleine hapjes mee voor haar collega’s. En kookt ze voor haar familie. "Hoe meer positieve feedback ik krijg, hoe meer ik wil koken. Ook krijg ik steeds meer de vraag: hoe maak je dit?! Mag ik het recept?" Zarife besluit een foodblog te beginnen waar ze al haar recepten plaatst. Als ramadanrecept steekt een recept er met kop en schouders bovenuit: ‘gevlochten tahin broodjes met walnoten.’ 
 
 
“ Mijn vader kocht toen ik klein was tijdens de ramadan iedere dag tahin broodjes bij de bakker om de hoek. Ik kan me geen ramadan voorstellen zonder die broodjes! Als mensen mij zouden vragen waar ik aan moet denken als ik aan de ramadan denk zou ik zeggen: gezelligheid, liefde en tahin broodjes! Vorig jaar stond ik met mijn moeder in de keuken en toen besloten we: we maken de broodjes zelf! Toen zijn wij gaan experimenteren en daaruit kwam dit recept. En als ik mijn zus en broertje moet geloven, zijn deze broodjes lekkerder dan die van de bakker!" 
 
Voor meer informatie over Zarife en haar recepten klik je hier
 
Met speciale dank aan Facebookgroep 'Koken en Bakken'.
4 personen

Ingrediënten voor Gevlochten Tahin broodjes met walnoten

Ingrediënten voor de gevlochten Tahin broodjes met walnoten:

 10 á 11 broodjes

Deeg:

 • 1 kg + 300 gram bloem
 • 700 ml volle melk
 • 1 pakje verse gist
 • 2 eetlepels suiker
 • 3 theelepels zout
 • 3,5 eetlepels zonnebloemolie

Vulling:

 • 450 gram tahin (sesampasta)
 • 150 gram walnoten
 • 175 ml pekmez (druivensiroop)
 • 200 ml zonnebloemolie
 • 2 eetlepels suiker

Bovenop:

 • 1 ei
 • blauwmaanzaad
 • sesamzaad
 • nigella zaad

Aan de slag

 1. 1

  Doe de 700 ml melk samen met de gist in een pannetje. Zet het pannetje op het vuur. Laat de melk lauw worden. Met je pink kan je voelen dat de melk niet te heet wordt (geen hete melk toevoegen aan het deeg!). Zorg er ook voor dat er geen brokken gist in het deeg zitten.

 2. 2

  Giet de lauwe melk in de kom van de keukenmachine. En voeg daarbij 3 eetlepels zonnebloemolie toe. 

 3. 3

  Voeg 2 eetlepels suiker toe. 

 4. 4

  Neem een pak bloem en maak de verpakking open. Voeg hier drie theelepels zout aan toe en meng dit goed. 

 5. 5

  Start de keukenmachine. Neem het pak bloem en gooi deze beetje bij beetje bij de melk in de kom van de keukenmachine.

 6. 6

  Na tien minuten kneden (het deeg moet een beetje aan je vingers blijven plakken) voeg je nog vier eetlepels bloem aan het deeg toe. Je kneedt nog verder met de machine. 

 7. 7

  Wanneer het deeg klaar is haal je deze uit de kom. Bestuif een schoon werkblad met een halve eetlepel bloem en leg het geknede deeg op je werkblad. Strooi nog een halve eetlepel bloem op het deeg.

 8. 8

  Kneed met je handen het deeg voor ongeveer vijf minuten totdat de bloem goed is opgenomen in het deeg.

 9. 9

  Vet een kom in met een halve eetlepel olijfolie en leg het bol deeg erin. Draai een paar keer om zodat alle kanten ingevet zijn. 

 10. 10

  Laat het deeg een uur rijzen.

 11. 11

  Verwarm de oven voor op 180 graden. 

 12. 12

  Maak tijdens het wachten de tahin vulling klaar. Meng suiker met pekmez, olie en tahin in een kom tot een vloeibaar geheel. Het is belangrijk dat het vloeibaar is, omdat dit makkelijk gaat met insmeren. Als het dik oogt voeg er dan wat meer olie eraan toe.

 13. 13

  Terwijl het brood rijst maak je de vulling klaar voor het brood. Breek alvast de eieren en klop ze in een kommetje los. Hiermee ga je de broodjes insmeren als ze klaar zijn.

 14. 14

  Maal de walnoten tot kleine stukjes en doe dit in een ander kommetje.

 15. 15

  Als het deeg gerezen is duw je met je handen de lucht uit het deeg. Maak hier 10 á 11 bolletjes van. Leg over alle andere bolletjes een theedoek zo voorkom je dat het uitdroogt.

 16. 16

  Bestuif een schoon werkvlak met bloem en rol een bol uit tot een vierkant plak. Verdeel het tahin mengsel (4 eetlepels) hierover met wat walnoten. Niet teveel walnoten, want anders scheurt het deeg tijdens het rollen. Maak er een envelop van en zet aan de kant. Herhaal met alle andere bolletjes. 

 17. 17

  Spreid vervolgens het deeg uit met je vingers. Snij het deeg in drie verticale slierten. Zorg ervoor dat deze niet helemaal los komen te zitten van elkaar. 

 18. 18

  Rol de slierten in een kronkel en vlecht ze daarna in. Maak er dan een rondje van. 

 19. 19

  Leg de gevlochten broodjes op een bakplaat. Smeer de broodjes in met ei. Strooi er maanzaad, sesamzaad en nigellazaad overheen. 

 20. 20

  Laat de broodjes rijzen voor 5 minuten.

 21. 21

  Stop de broodjes in een voorverwarmde oven op 180 graden voor ongeveer 25 minuten. Onderkant en bovenkant moeten goudbruin zijn!  Het kan per oven verschillen, dus houd de broodjes in de gaten.

  Tip van Zarife: Serveer de broodjes met rode linzensoep of ook lekker als ontbijt!        

Eet smakelijk!