Gevulde druivenbladeren

Culinair schrijver Nadia Zerouali is in het Westland waar Hilde en Arnold Jansen in Den Hoorn de enige overgebleven professionele druivenkwekerij van Nederland hebben. Het Westland werd groot door de druiventeelt. De onder glas gekweekte tafeldruiven staan aan de oorsprong van de glastuinbouw in dit gebied. Nadia laat zich inspireren door de druiven en maakt er een lekker gerecht mee.

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

  • 30
    druivenbladeren
  • 1
    tros blauwe druiven
  • 2
    rijpe tomaten
  • 150 g
    fijne bulgur
  • 1/2
    bosje verse munt
  • 1/2
    bosje verse dille
  • 2 el
    barberry's
  • 1 el
    sumak
  • 1
    citroen
  • 100 g
    Turkse witte kaas
  • 4 el
    frisgroene olijfolie
  • peper en zout
  1. Maak de druivenbladeren klaar voor gebruik: verse jonge bladeren kun je zo eten, even wassen en drogen of kort blancheren. Voor ingemaakte bladeren is goed afspoelen soms al genoeg maar anderen moet je eerst weken in schoon warm water en het water net zo vaak wisselen totdat ze niet meer te zout smaken.

  2. Was eventueel de druiven en de tomaten en snijd deze in kleine stukjes. Meng dit in een kom met de bulghur.

  3. Rits de blaadjes munt van de takjes. Snij de blaadjes munt en de dille fijn en voeg dit samen met de barberry’s en de sumak door het bulghurmengsel.

  4. Brokkel er als laatste de witte kaas door het mengsel samen met de olijfolie en wat peper en zout.

  5. Breng de bulghur eventueel verder op smaak met wat citroenrasp en/of sap.

  6. Schep een theelepel vulling op elk druivenblad en rol ze strak op (een beetje zoals je een slaapzak oprolt terug in haar zak). Roer wat frisgroene olijfolie los met een fijngeperst teentje knoflook, wat sumak en wat zout. Sprenkel dit over de rolletjes.

  7. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.