Groentetaartjes van filodeeg
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Voor de taartbodem1pakje (rol) filodeeg
-
3 elolijfolie
-
Benodigdheden•bakpapier
-
•uitsteekring (12 cm)
-
Voor de groentecrème200 grpompoen schoon en in stukken gesneden
-
200 grknolselderij schoon en in stukken gesneden
-
•zout
-
•water
-
1zakje gemberthee
-
1/2 dlroom
-
benodigdheden•pan
-
•staafmixer
-
Voor de groenteballetjes200 grknolselderij
-
200 grrode biet
-
200 grgele biet
-
200 grkomkommer
-
200 grkleine spruitjes
-
200 grpompoen
-
•zout
-
•water
-
4takjes tijm
-
•sap van 1 citroen
-
2 elkamillethee
-
Benodigdheden•Parisienneboor (1,5 cm diameter)
-
•Pan
-
•Keukenpapier
-
Voor de dressing3 elextra vierge olijfolie
-
1 eltop kwaliteit balsamico
-
•zout
-
•peper
-
Benodigdheden•Kom
-
Voor de presentatie•paar blaadjes peterselie
-
•verse tijm
-
•fleur de sel
-
Voor de bodem van filodeeg verwarm je de oven voor op 180 graden. Leg het filodeeg dubbel en leg de uitsteekring op het filodeeg en snijd 2 cm buiten de ring rondom met een scherp mes. Smeer de ring (binnenkant) in met olijfolie en leg het filodeeg voorzichtig in de ring en houd 1 cm over aan de bovenkant. Leg de ring met filodeeg op het bakpapier en plaats in de oven. Bak ze tot ze mooi lichtbruin worden. Pas op, het gaat snel, dus let goed op. Laat daarna afkoelen buiten de oven. Herhaal dit 5 keer (voor als er één kapot gaat).
-
Breng voor de groentencrème water met zout en samen met de gemberthee aan de kook. Haal het theezakje eruit en doe de groente erbij en kook nog zo’n 15 minuten. Doe ze direct in een mixer met 1/2 dl room en bewaar voor later.
-
Maak met behulp van de Parisienneboor 8 à 10 balleltje per groente. Breng een pan met water (5 l), met citroensap, kamillethee, thijm en zout aan de kook. Doe alles door de zeef en doe terug in de pan. Blancheer de balletjes kort en laat ze daarna afkoelen op keukenpapier. Kook het vocht kort in tot ¼ en laat afkoelen.
-
Doe voor de dressing alle ingrediënten in een kom samen met het kookvocht van de groenteballetjes. Meng de dressing met de groenteballetjes en laat 15 minuten staan.
-
Vul de filodeegbodem met de groentecrème (1/2 cm dik) en vul alle taartjes met de balletjes en garner met de tijm en peterselieblad. Maak af met fleur de sel en peper. Leg de taartjes op het midden van mooie platte borden.
- Eet smakelijk!